Platform over licht en verlichting
Thema's & Specials

100 jaar richtbaar licht

foto-1-midgard_aangepast-kopieren

21 oktober 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Net na de Eerste Wereldoorlog kocht Curt Fischer een fabriek waar industrieel porselein werd vervaardigd. De merknaam Midgard volgde al snel en meteen rolden de eerste verlichtingsarmaturen van de band. Zonder het zelf te beseffen zorgde Fischer in 1919 voor een revolutie van formaat.

Richtbaar licht. Vandaag een evidentie, in 1919 totaal onbestaande. Net na de Eerste Wereldoorlog richtte de economie zijn rug en de vraag naar een hele reeks producten steeg. Het resultaat: langere werkdagen, ook bij (invallende) duisternis. De verlichting van de productiehallen gebeurde in die tijd uitsluitend met plafond- en pendelarmaturen. Maar zo zorgden de arbeiders wel zelf voor storende schaduwen. Curt Fischer, een uitvinder pur sang, kwam met de oplossing: een verstelbare arm die aan de muur werd bevestigd en die kon open- en dichtplooien. Dankzij deze arm trokken de werknemers het geheel naar zich toe om de armatuur daar te plaatsen waar het voor hen best uitkwam. Bovendien plooide de arm niet automatisch terug wanneer ze deze loslieten.

Een originele foto uit het enorme archief van de Duitse fabrikant.

 

Uitvinding na uitvinding

Op 26 november 1919 patenteerde Fischer zijn uitvinding en onder de naam Midgard begon de productie en de verkoop. Al snel volgden nieuwe designs, waaronder de bekende modellen TYP 113 en TYP 114. TYP 113, ook wel ‘De Zweep’ genoemd omwille van zijn gebogen arm, vond haar weg naar de metaalworkshop van Bauhaus in Dessau en de privéwoning van Walter Gropius, de stichter van Bauhaus. Fischer zorgde eveneens, al in 1922, voor de eerste verblindingsvrije, roteerbare en asymmetrische reflector met een perfect richtbaar licht dat bovendien de ogen van de werknemers vlakbij beschermde.

TYP 113 viel in de smaak bij de stichter van Bauhaus, Walter Gropius.
(Beeld: Jenner Egberts foto en film)

 

Ups en downs

Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog doorzwom het bedrijf enkele woelige watertjes. Wolfgang Fischer, zoon van oprichter Curt, slaagde erin om de fabrikant naar veilige oorden te brengen en hernoemde de firma tot Midgard Licht. In 2015 kochten David Einseidler en Joke Rasch de rechten op Midgard, alle bestaande machines, lamponderdelen en het enorme archief van de firma, bestaande uit originele brieven, documenten, foto’s en honderden tekeningen en schetsen die Curt Fischer maakte. Na een verhuis naar Hamburg en de modernisering van de productielijn startte de fabrikant in 2017 met de productie van de Machine Lamp, een ontwerp van Curt Fischer uit 1930. Vandaag wordt deze aangeboden in twee families: de Midgard TYP 500 (met de originele basis) en de Midgard TYP 550 met draaibare basis. Een heruitgave van de Spring-armatuur volgde in het najaar van 2017. De verstelbare armatuur waarmee het verhaal van Midgard begon, krijgt – heel toepasselijk – dit jaar een heruitgave. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details