Platform over licht en verlichting
Projecten

Baanbrekend lichtontwerp voor nieuwe feestzaal

foto-1-zumi_1-kopieren

28 juni 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Architect Rik Verlinde tekende het ontwerp. Hij zorgde voor een strak concept met voldoende ruimte om grote feesten te organiseren. De nieuwe feestzaal werd hiervoor gekoppeld aan de centraal gelegen keuken die ook dienstdoet als keuken van het restaurant. Ook interieurarchitect Danny Hoorelbeke werd ingeschakeld. Hoorelbeke werkt graag met innovatieve materialen en verwerkt deze dan in zijn uitgetekende concepten. “We werken veel samen met Danny Hoorelbeke”, aldus Tony Decavele, zaakvoerder van verlichtingsfabrikant Zumi. “Voor project De Vrede stelden we een innovatieve oplossing voor.”

Uitdagend concept

Grote, zwevende volumes met een spanplafond en daarin geïntegreerd stuurbare verlichting. Hiermee gingen Hoorelbeke en Zumi aan de slag. “Waar vele mensen hier gebruik zouden maken van RGBW deden we dat hier niet”, aldus Decavele. “Zo kan je inderdaad de kleuren rood, groen en blauw aansturen, andere kleuren vormen en wit licht maken. We zijn echter van mening dat deze oplossing niet sterk genoeg is qua lumen per meter. Om voldoende lichtprestaties en een egale verlichting te bekomen zou het hele plafond voorzien moeten worden van lichtlijnen. En wat dan te doen met de opgewekte warmte en het grote verbruik?”

foto-2-zumi_1-kopieren

Innovatief voorstel

Zumi stelde voor om met PI-LED te werken. “Dit systeem laat toe om de kleurtemperatuur te wijzigen van 1800K (kaarslicht) tot 16000 (extreem wit licht) en alles ertussen”, legt Decavele uit. “Dit is een uitgebreide versie van de techniek die bij Human Centric Lighting wordt toegepast. Daar gaat het meestal tussen 2700K en 6500K. PI-LED wordt via Dali gestuurd en daardoor kunnen we de intensiteit ook dimmen tot 1 procent zonder dat flikkering optreedt. Deze beide technieken – de regeling van de kleurtemperatuur en het dimmen – zorgen voor een toegevoegde waarde die we Melanopic Action Factor noemen. PI-LED is echter meer dan dat. Alle RGB-kleuren oproepen en hiermee extra spektakel brengen, is eveneens mogelijk, al naargelang de situatie er om vraagt uiteraard.” Een totaal van 300 vierkante meter spanplafond werd geïnstalleerd, helemaal voorzien van PI-LED. De platen zijn tussen de 560 en 1680 mm lang en elk afzonderlijk stuurbaar, net als de geïnstalleerde downlighters. “In totaal telt dit project meer dan 400 Dali-adressen”, rekent Decavele uit. “Zowel egaal verlichte vlakken als mooie, speciale lichteffecten zijn mogelijk.”

Elke zone afzonderlijk stuurbaar

De feestzaal kan ingedeeld worden in vier zones (twee receptieruimtes en twee zalen) die gesplitst kunnen worden via een akoestische wand en gordijnen. Naast de grote feestzaal bevindt zich nog een kleinere zaal. Een touchpanel laat toe de zalen samen of elk apart te bedienen. Elke zone beschikt elk over 16 scènes, een totaal van 64 scènes zijn beschikbaar. “We werken hier niet met zomaar een ledprofiel met de juiste leds, wel met speciale lenzen van 15°”, legt Decavele uit. “Een ‘edge-lighting’ systeem waarmee we licht via de ene kant naar de andere kant stralen, werkt samen met de tussenliggende ledprofielen die gebruikt worden voor de speciale effecten. Het bovenliggende witte doek doet dienst als reflector. De CRI 90+ blijft behouden, ook tijdens het dimmen tussen 2500 en 8000K. Het rendement bedraag 113 lumen/Watt. We produceerden, plaatsten en programmeerden alle ledprofielen met ingebouwde Dali-drivers en speciale lenzen in slechts acht weken tijd, een huzarenstuk.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details