Platform over licht en verlichting
Nieuws

Bedrijven moeten zijn overgestapt op LED verlichting!

stripes-3223819_1920-kopieren

10 januari 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Op 1 juli 2020 mogen bedrijven in Nederland geen andere verlichting meer hebben dan LED. Deze wet is al in 2018 aangenomen en bedrijven hebben dus al even de tijd gehad om hierop te reageren. Bij bedrijven die hier nog niet in geïnvesteerd hebben zal er dus nu toch echt werk aan de winkel zijn.

Kwaliteit en keurmerk

LED verlichting is er uiteraard niet in 1 soort kwaliteit. Door te kiezen voor een TL-lamp van prima kwaliteit en voorzien van een keurmerk, is het duidelijk dat het om hoogwaardige verlichting gaat. Kies voor helder, duidelijk licht zodat er veilig gewerkt kan worden. Daarnaast is er gebleken dat niet-flikkerend licht de concentratie ten goede komt. Bij LED verlichting is de kans hierop niet reëel, terwijl bij, bijvoorbeeld, de traditionele TL-verlichting daar wel degelijk kans op is. Maakt het bedrijf vooral gebruik van TL-buizen?  TL verlichting is ook prima te vervangen door TL LED verlichting. Met enige aanpassingen zijn meestal de oude armaturen gewoon te gebruiken. Natuurlijk is er ook echt speciale TL LED armatuur te koop. Met een led tl buis wordt het personeel een licht geboden die niet alleen helder is, maar dus ook kan zorgen voor minder vermoeidheid dan bij de oude TL verlichting.

Het kostenplaatje

Natuurlijk kost investeren in andere verlichting geld. Toch valt dit uiteindelijk heel erg mee. Omdat deze lampen veel minder verbruiken zullen de verlichtingskosten een stuk lager uitvallen. Uiteraard is het percentage afhankelijk van meerdere factoren, maar een besparing van 65% is zeker haalbaar. De investering is dan ook al vrij snel weer terugbetaald. Naast uiteindelijk de vermindering van kosten door deze energiezuinige lampen, kunnen bedrijven ook een beroep doen op de EIA (energie investeringsaftrek). Hiermee mogen bedrijven maar liefst 45% van het bedrag aftrekken van de fiscale winst. Het gaat hierbij om het bedrag wat het bedrijf heeft geïnvesteerd in duurzame maatregelen, zoals het overstappen op LED verlichting dus. Ook hiermee kan het bedrijf dus een deel van de investering ‘terugverdienen’. Vraag bij aanschaf wel even na of de LED lampen voldoen aan de regels om de investering in aanmerking te laten komen voor de EIA. Niet iedere LED lamp zal hier namelijk onder vallen. Tevens is er een maximaal investeringsbedrag wat in aanmerking kan komen. Dit is €25 per 1.000 lumen die door de armatuur gegenereerd wordt.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details