Platform over licht en verlichting
Projecten

Circulaire verlichting voor The Green House

foto-1-trilux-kopieren

10 april 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In de Nederlandse stad Utrecht opende vorig jaar het horecapaviljoen The Green House haar deuren. Op zich niet zo speciaal, tot het bijzondere concept uit de doeken werd gedaan. The Green House blijft vijftien jaar staan, daarna wordt het volledig ontmanteld en krijgt de grond een nieuwe commerciële bestemming. Alle producten en materialen gebruikt in The Green House zijn dusdanig gekozen dat ze nadien elders opnieuw ingezet kunnen worden. Een toonbeeld van circulariteit.

Utrecht heeft er in één klap een toeristische trekpleister én een bijzondere locatie met restaurant bij. The Green House is meer dan een restaurant en terras alleen. Het beschikt over een eigen moestuin op de eerste etage en werk- en vergaderruimtes. Circulariteit staat centraal en dat werd al van bij de eerste stappen in het bouwproces duidelijk. Zo is het glas van de gevel gerecupereerd van de voormalige Knoopkazerne die ernaast gelegen was. “De circulariteit van The Green House staat of valt met de flexibiliteit en innovatiekracht van de leveranciers”, horen we bij de initiatiefnemers. “Dat wordt onder andere gedaan door geen producten van hen te kopen, maar door over te stappen op een pay-per-usesysteem.” TRILUX stapte voor de verlichting van The Green House mee in het circulaire verhaal.

TRILUX BVBA

Naast een restaurant en terras zijn ook werk- en vergaderruimten aanwezig.

 

Een nieuwe manier van denken

Willem Dammers, managing director van TRILUX Benelux: “De overschakeling van een lineaire economie naar een circulaire economie vraagt een andere kijk op de grondstoffen en op de levensduur van een product. Bij een lineaire economie worden grondstoffen omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur afval worden. In een perfecte circulaire economie is er geen ruimte voor afval. Zoveel mogelijk grondstoffen en materialen worden teruggenomen in de productieprocessen. Bij TRILUX hanteren we drie pijlers in ons circulair model: ‘design & make’, ‘use, maintain & improve’ en ‘re-use, refurbish & recycle’. Dit betekent dat we bij de productie van onze armaturen zoveel mogelijk grondstoffen recycleren, dat we gedurende de duurtijd van de business case eigenaar blijven van de armaturen en dat we na afloop van het contract kijken hoe we de materialen en grondstoffen een tweede leven kunnen geven.”

Circulaire verlichtingspartner

TRILUX werd gevraagd als verlichtingspartner in The Green House en pakte deze uitdaging vol overgave aan. Dit betekent dat de fabrikant verantwoordelijk was voor de montage en de installatie van de verlichtingsarmaturen en het LiveLink lichtmanagementsysteem. Gedurende de vijftien jaar dat The Green House blijft staan, blijft TRILUX eigenaar van de verlichting en staan ze ook in voor het onderhoud ervan. Dammers: “We passen hier voor het eerst een sluitende circulaire business case toe en dit op basis van het pay-per-useprincipe. Exploitant Albron betaalt een vergoeding voor het gebruik van de functionaliteit licht.” Een belangrijk aspect binnen deze business case betreft de meetbaarheid van de armatuurgegevens. Alle armaturen werden daarom uitgerust met een intelligente driver en gekoppeld aan het LiveLink lichtmanagementsysteem. Via een app kan informatie over de branduren, de dimstand, de omgevingstemperaturen en de onderhoudsbehoeften worden bekeken zodat, indien nodig, de gepaste actie ondernomen kan worden.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details