Platform over licht en verlichting
Column

Column Rik Vereecken | De ingebouwde existentiële ledcrisis

de-pen-rik-vereecken-credit-holy-shot-photography-kopieren

15 oktober 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De aandacht van het publiek voor verlichting heeft enkele jaren geleden een opleving gekend door het verplicht efficiënt worden van lichtbronnen. Eerst was er de omschakeling van de klassieke gloeilamp, die een eeuw populair gebleven is, naar tl en chl (je weet wel, die lelijke varkensstaarten op een fitting). Dimmen was moeilijk en de lichtkleur was veel te koel voor de liefhebbers van warme verlichting, wat we overigens bijna allemaal zijn eens het avond wordt.

Dan was er de hoogvermogen-led, die relatief eenvoudig allerlei kleuren kon produceren. In de beginjaren was het nog niet echt overtuigend, maar vandaag is de kleurechtheid van led fenomenaal. De ledindustrie is dan ook heel snel gegroeid en ‘smart lighting’ is gemeengoed geworden.

Er verschijnen echter donkere wolken aan de horizon: de levensduur van de ledlamp. Niet dat die te kort is, integendeel. De ondergrens is 35.000, gemiddeld 50.000 uren. Hoe kan de maakindustrie overleven met producten die slechts na 15 jaar moeten vervangen worden? En mensen denken meestal enkel na over verlichting als de lamp stuk gaat. Zal er dan wel nog aandacht zijn voor licht eens de gadgets vrijwel alledaags geworden zijn? Je kan het dus met een lichte vorm van overdrijving een ingebouwde existentiële crisis noemen.

Zeker, er zijn nog verbeteringen mogelijk en minder zichtbare maar meer zinvolle toepassingen als Tunable White vinden ingang. En toch… Een bijkomend probleem is dat de stuursystemen veelal nog gebaseerd zijn op oude technologie en er zelden verder gekeken wordt dan enkel lichtsturing. Voeg daarbij het feit dat met de energiezuinigheid van leds ook de zinvolheid ervan in vraag gesteld wordt en ook die tak van de industrie deelt in de klappen.

Nochtans schuilt hier een enorme opportuniteit: niemand stelt de rol van een gebouwenbeheersysteem in vraag. Debet hieraan zijn steeds hogere eisen op vlak van comfort en energie-efficiëntie. De lat ligt hoger dan ooit. Hier kan het verlichtingstoestel een enorme rol spelen met grote toegevoegde waarde. Verlichting is namelijk overal en veelvuldig in het gebouw aanwezig. Alle toestellen zijn voorzien van energie en er zijn geen installatiekosten voor een Internet of Things-infrastructuur. Door verlichtingsarmaturen te gebruiken met ingebouwde locatiebakening, zogenaamde ‘beacon technology’ – er zijn ledfabrikanten die dit standaard aanbieden – en optionele omgevingssensoren wordt de armatuur ineens veel meer dan ‘enkel’ een lichtbron.

In ieder geval wordt de interactie tussen gebruiker en de omgeving steeds belangrijker. Indien we de mens werkelijk centraal willen stellen, en niet alleen gebruiken als marketingterm, dan is de integratie of voor mijn part convergentie van de lichtsturing naar IoT een noodzaak.

Nu nog de conservatieve lichtindustrie overtuigen en we kunnen vol vertrouwen een prachtig verlichte toekomst tegemoet.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details