Platform over licht en verlichting
Nieuws

De keuken is de hotspot in de woning

pexels-mark-mccammon-1080721 kopiëren

7 april 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De keuken is bij menig gezinswoning de centrale plek. Het is immers de plek waar we in de ochtend het ontbijt nuttigen, het avondeten bereiden en tussendoor aan de eettafel koffie en theedrinken.

Functioneel licht bij koken

Het is prettig om voor ieder moment het juiste licht te hebben. Werklicht bij het bereiden van de maaltijd. Dit betekent het juiste licht bij het fornuis, spoelbak en aanrechtblad. Niet elke keuken is hetzelfde, maar veel woningen hebben open keukens. De keuken is een verlengstuk van de woonruimte geworden met een kookeiland, ruime eettafel en voldoende inbouwapparaten. De eettafel is eigenlijk een ontmoetingstafel.

Plafondspots als basis

In de moderne nieuwbouwkeuken wordt vooral gewerkt met plafondspots. Met de juiste dimmer kan het functioneel licht veranderd worden in sfeerverlichting. Spots worden vooral gebruikt bij het kookeiland en voor de apparatenkast. Hangende passende lampen zorgen voor licht op de werk- en eettafel. Met een dimmer kan eenvoudig de sfeer van kaarslicht benaderd worden.

Ledverlichting is duurzaam en zuinig

Natuurlijk is ook led verlichting voor keuken geschikt. De energiearme verlichting is juist bij uitstek geschikt omdat deze ruimte het meest gebruikt wordt. Verlichting is op die plek de gehele dag werkend. Dit geldt zeker in deze tijd van thuiswerken. In vergelijking met de vroegere halogeenlampen is de besparing aanzienlijk. In veel bestaande spots kunnen ledlampen worden geplaatst. De armatuur hoeft dus niet aangepast worden. Wel dient een juiste dimmer worden geplaatst en die zal dan mogelijk moeten worden vervangen.

Opbouw voorkomt dure inbouw

In bestaande keukens is het plaatsen van inbouwspots dikwijls een probleem. Het frezen van gaten en leidingen in het plafond is een behoorlijke klus en dikwijls is een verlaagd plafond niet de meest fraaie oplossing. Er zijn opbouwspots die bevestigd worden op een rail en slechts één aansluitpunt nodig hebben. Hierdoor wordt toch het gewenst resultaat bereikt.

Functioneel is verlichting in afgesloten kasten en lades. Ze schakelen in en uit als de kastdeur of lade open en dicht worden gedaan. Zo is de inhoud direct zichtbaar en dat is wel zo prettig.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details