Platform over licht en verlichting
De Pen

De Pen | Catherine Lootens

foto-1-de-pen-kopieren

17 april 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Cluster Manager en Bestuurder Groen Licht Vlaanderen vzw
Projectuitvoerder Laboratorium voor Lichttechnologie,  KU Leuven (Technologiecampus Gent)

Doet Corona het licht uitgaan? Of is het andersom?

Dat Light+Building in Frankfurt niet zou doorgaan, wisten we al sinds 25 februari. Signify had daags voordien als eerste gemeld verstek te geven voor deze hoogmis van de verlichting. En velen volgden, waardoor uitstel van ’s werelds grootste verlichtingsbeurs naar eind september onoverkomelijk was geworden.

Begin maart werden we pas echt geconfronteerd met de donkere realiteit van deze pandemie. Italië, het ‘Lumen’-land bij uitstek, werd als eerste en nog steeds het hardst, getroffen door COVID-19. Toch kozen fabrikanten zoals iGuzzini om door te gaan met de activiteiten, maar wel binnen de opgelegde veiligheidsgrenzen. Later trokken grote Europese spelers, waaronder Zumtobel, toch aan de alarmbel dat de economische impact groot zal zijn, al wil niemand exacte cijfers meegeven. Bij Osram wordt korter werken en tijdelijk sluiten overwogen terwijl Schréder haar vier Europese productiesites en die in Zuid-Afrika tijdelijk sluit. Signify ging in de VS als ‘force majeure’ al over tot prijsstijgingen met drie procent.

Zware tijden dus voor de lichtwereld, want het blijft een moeilijke evenwichtsoefening tussen eigen werknemers in gevaar te brengen en economisch overleven. Zo ook voor onze Vlaamse verlichtingsfabrikanten, al kiezen die vooral voor continuïteit door operationeel te blijven en leveringen te waarborgen. De groothandel blijft van dienst, al draait de installatiewereld helaas ook op een laag pitje. Verkoop blijft zo veel mogelijk doorgaan via telewerk waarbij nieuwe communicatiemiddelen worden geëxploreerd. De studie- en adviesbureaus proberen actief te blijven, maar opdrachten moeten wel blijven binnenstromen. Is dat niet het geval, dan is tijdelijke sluiting aan de orde. De kleinhandel in verlichting valt echter volledig stil aangezien zij verplicht moeten sluiten. Voor veel actoren binnen de waardeketen verlichting is de pauzeknop dus helaas ingeduwd.

Vanuit het innovatieperspectief zal deze crisis zeker tot vertraging leiden nu het enkel gaat over overleven. Pas (veel) later zullen investeringen en innovatie opnieuw op de agenda staan. Vanuit de clusterwerking Groen Licht Vlaanderen vzw willen we hierbij blijven ijveren voor kwalitatieve mensgerichte verlichtingsoplossingen. Betere lichtontwerpen, hoogwaardige producten en consultancy verdienen eerlijke prijzen en onze lokale (productie)bedrijven verdienen alle steun. Zeker in een (post)crisistijd is een neutrale organisatie die de verlichtingssector ondersteunt en vertegenwoordigt noodzakelijk. De crisis zet ook de werking van onze verlichtingscluster Groen Licht Vlaanderen onder druk, maar we doen er alles aan om de continuïteit te garanderen met een positieve blik op een betere toekomst.

Gelukkig kunnen we dit virus bekampen met (UVC) licht. We blijven dus hoopvol!  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details