Platform over licht en verlichting
Nieuws

Ecodesign en energy labelling: publicatie nieuwe vereisten

foto-1-agoria-kopieren

20 mei 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Dat er een herziening op komst is van het Ecodesign en de energy labelling las ja al in de vorige editie van Lumenpro. Ook de voorbije LICHTdag van Groen Licht Vlaanderen vzw besteedde aandacht aan deze materie. Charlotte van de Water van Technologiefederatie Agoria zorgt voor een update in dit verhaal.

Vanaf 5 december gelden er nieuwe regels rond Ecodesign en energy labelling voor verlichtingsproducten. Dit betekent dat in twee fasen, met deadlines in 2021 en 2023, een aantal energie-inefficiënte, verouderde TL-buizen, halogeenlampen en spaarlampen niet meer verkocht mogen en zullen worden. “Concreet gaat het om de compacte fluorescerende lampen CFLi (een verouderde spaarlamp), TL-buizen T2 en T12 en halogeen steeklampen R7s vanaf 2700 lumen”, somt van de Water op. “Deze mogen vanaf 1 september 2021 niet meer verkocht worden. Daarnaast komt er een verbod om de meeste TL-D buizen (T8) voor algemene verlichting en een aantal halogeenlampen (G9, G4, GY6 en 35) te verkopen vanaf 1 september 2023. Deze lampen zijn niet energie-efficiënt en er zijn voldoende efficiëntere alternatieven beschikbaar op de markt. Betrokken partijen hebben iets meer dan 1,5 tot 3,5 jaar de tijd, afhankelijk van het type lamp, om zich hierop voor te bereiden. Fabrikanten en leveranciers starten best vandaag al met de voorbereiding en de planning van het afbouwen van hun voorraad. Wie dit type lampen in gebruik heeft, gaat best nu al op zoek naar efficiëntere alternatieven, zowel armaturen als aansturingssystemen, bijvoorbeeld dimmers.”

foto-3-agoria-kopieren

De nieuwe regelgeving en de impact op theater- en filmproducties , één van de concrete vragen die Agoria al kreeg.

 

Binnen de scope of niet?

Een tweede belangrijke wijziging vanuit deze nieuwe regelgeving is een administratieve vereenvoudiging. Drie aparte Ecodesign regelgevingen (niet-gerichte lampen en bijbehorende armaturen, gerichte lampen en bijbehorende armaturen en straatverlichting) worden namelijk samengevoegd tot één regelgeving voor lichtbronnen. Dit betekent dat in plaats van enkel lampen en armaturen nu alle producten met een geïntegreerde verlichtingsbron per 2021 onder de scope van de regelgeving vallen (dus ook schoenen, bagage,…). Iedere fabrikant of leverancier met een product waar een verlichtingsbron in zit verwerkt, moet nu dus bekijken of dat product binnen de scope van de verplichting valt of niet.

“De nieuwe definitie geldt voor zowel de Ecodesign als de energy labelling regelgeving”, aldus van de Water. “Een belangrijk aspect hierin is of het mogelijk is de lichtbron uit het product te verwijderen of niet. Ook de aanwezigheid van het product op de lijst met uitzonderingen speelt zijn rol. Een belangrijk gevolg is dat producten die binnen de scope vallen ook in de EPREL database geregistreerd moeten worden omdat de nieuwe regelgeving ook in de energy labelling regelgeving is opgenomen. Deze gaat op 1 september 2021 van kracht, met uitzondering van een aantal parameters van het productinformatieblad die al per 1 mei 2021 in EPREL ingevoerd moeten worden.”

Nauw overleg

De opmaak van de Ecodesign en energy labelling regelgeving gebeurt in nauw overleg met de industrie. Zo is er steeds voldoende zicht op de evoluties in de markt en het aantal beschikbare producten om eventuele onvoldoende efficiënte producten te vervangen. “Dankzij het nauwe overleg voorkomen we dat het productaanbod te klein wordt”, duidt van de Water. “Anders stijgen de kosten per product voor de consument of moeten onbedoeld zelfs bepaalde activiteiten worden stopgezet. Met Agoria zijn we daarom direct betrokken bij het ontwikkelproces van de regelgevingen en geven we input over wat er leeft rond innovatie en marktontwikkeling voor de Belgische verlichtingsindustrie. We geven deze input enerzijds aan de Europese partnerorganisatie Lighting Europe omdat het een Europese regelgeving betreft. Anderzijds geven we, op verzoek van en samen met andere federaties, advies aan de Ecodesign en energy labelling vertegenwoordigers van de Belgische overheid die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de controles op de conformiteit van de producten in België. Een concreet voorbeeld: rond verlichting werd er advies gevraagd over de impact van de nieuwe regelgeving voor verlichting op het kunnen blijven maken van theater- en filmproducties waarin verlichting een belangrijke rol speelt.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details