Platform over licht en verlichting
Spotlight

Een hele dag LICHT

foto-5-lichtdag-2019-kopieren

19 mei 2020 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Hoe de LICHTdag van vzw Groen Licht Vlaanderen omschrijven? Een optioneel voorprogramma, een namiddagprogramma vol met interessante lezingen met tussendoor en nadien voldoende ruimte om te netwerken met gepassioneerde licht- en verlichtingsprofessionals. Dat allemaal in samenwerking met haar leden en met het Laboratorium voor Lichttechnologie van KU Leuven (Technologiecampus Gent).

Net voor het academiejaar voluit van start ging, bracht de vzw Groen Licht Vlaanderen de verlichtingssector op de been voor haar traditionele LICHTdag. Een optioneel voorprogramma in de voormiddag, een gevarieerd keuzeprogramma in de namiddag en de kans om gelijkgestemden te spreken over mogelijke samenwerkingen en interessante onderwerpen bleken eens te meer een grote aantrekkingskracht uit te oefenen. “Het event is dan ook een uitgelezen kans voor eindgebruikers (industrie, overheid, projectbouw, kmo’s,…), bouwpartners (architecten, interieurarchitecten, studiebureaus, integratoren, installateurs,…), adviseurs (energie, preventie, facilitair, ICT, milieu, duurzaamheid,…) en aanbieders van de verlichtingstechnologie om elkaar te ontmoeten”, horen we tijdens de LICHTdag. Tijdens de pauzes tussen de lezingen werden de aanwezige bezoekers ‘blind gematcht’ om hen zo  met elkaar kennis te laten maken.

foto-3-lichtdag-2019-kopieren

Enkele praktische opstellingen vormden het optioneel voorprogramma.

 

Handen uit de mouwen

De LICHTdag werd op gang getrokken met een sponsorontbijt. De 21 sponsors van de LICHTdag werden uitgenodigd tijdens de ontbijtsessie te brainstormen rond enkele pitches die ze zelf op tafel legden. Interessante topics kwamen aan bod, met daarbij de visie van de sponsors op Light as a Service en het daaraan gekoppelde verdienmodel, circulariteit in het algemeen en circulaire verlichting in het bijzonder, Human Centric Lighting en de noodzaak om iedereen in de keten te voorzien van gedegen opleidingen. “De eindklant verwacht inmiddels dat bijvoorbeeld de elektrotechnisch installateur van alle markten thuis is en van alles perfect op de hoogte is”, klinkt het quasi unaniem. “Dan is het aan iedereen in de sector om de informatie ter beschikking te stellen via allerlei kanalen zodat het effectief zo kan zijn.”

Een optioneel programma voor de middag sloot naadloos aan bij het ontbijt. Enkele praktische sessies werden opgesteld zodat de aanwezige bezoekers niet alleen nuttige informatie meekregen maar ook zelf de handen uit de mouwen konden (of moesten?) steken. Wie een luxmeter meebracht naar de LICHTdag kon deze laten controleren, een onderzoek rond luminantie en helderheid stond ter beschikking net als enkele demonstratie-opstellingen rond Human Centric Lighting, Spectral Tuning, variable beam en het gebruik van virtual reality bij lichtontwerp. Ook een bezoek aan de nearfield goniofotometer van het Laboratorium voor Lichttechnologie, ook wel ‘de vedette van het labo’ genoemd, stond op het programma.

foto-1-lichtdag-2019-kopieren

De uitnodiging voor de LICHTdag 2019.

 

Mens en milieu

Groen Licht Vlaanderen vzw werkte, samen met andere kennispartners zoals TU Eindhoven, WTCB, Volta, IMEC en Agoria, een gevarieerd namiddagprogramma uit. Keynotes, parallelle lezingen en partner cases over de hot topics die de verlichtingssector vandaag en ongetwijfeld ook de (nabije) toekomst zullen beheersen. In zijn voorwoord richtte Marc De Taevernier, voorzitter van vzw Groen Licht Vlaanderen, zich tot iedereen – niet alleen de verlichtingssector – met een oproep tot meer samenwerking. De Taevernier: “Grondstoffen zijn dan toch niet onuitputtelijk, energieverbruik wordt gekoppeld aan slimme verlichting.
We merken dat het hoe langer hoe meer noodzakelijk wordt om te gaan samenwerken. En ik richt mij ook tot onze nieuwe regering in spe, opleidingen worden belangrijker. Praktijklessen, technische opleidingen, en zo meer.

Plaats daarom ASO en TSO op hetzelfde niveau. Wetenschap en techniek krijgen immers meer en meer impact op mens en milieu.” Luc Schlangen van de Technische Universiteit Eindhoven brak daarna een lans voor de biologische klok als leidraad voor lichtontwerp. “Licht heeft een grotere invloed dan eender welk medicijn op ons circadiaans ritme”, citeerde Schlangen Prof. Charles Czeisler van de Harvard Medical School. Na de plenaire keynote speech trok het parallelle lezingenprogramma zich op gang. De aandacht ging daarbij naar commissioning, intelligente verlichting en welke belangrijke rol verlichting kan spelen in een Smart Building, onderzoek, regelgeving en normen. Ook werden twee Partner Cases voorgesteld, samenwerkingen tussen leden van vzw Groen Licht Vlaanderen die kunnen worden gekaderd binnen de projectwerking van de cluster Groen Licht Vlaanderen als innovatief bedrijfsnetwerk (IBN). Het onderwerp van de afsluitende keynote speech hoorden we alvast regelmatig terugkeren in de wandelgangen en bij de ‘blind gematcht’ sessies: hoe toegevoegde waarden en extra services creëren door intelligentie en sensoren toe te voegen.

Joris Vanderschrik van IMEC somde enkele mogelijke technologieën op waarbij de mogelijke toepassingsgebieden van de desbetreffende technologie meteen duidelijk werden.

“We zijn vandaag technisch perfect in staat om bijvoorbeeld een digitale versie van een bestaande stad te maken en zo de impact van bepaalde ingrepen te ontdekken zonder ze meteen ‘in het echt’ te implementeren”, aldus Vanderschrik. “We zien vandaag ook een vertaling van dit idee naar Smart Building niveau.” Rik Vereecken, voorzitter van de stuurgroep cluster Groen Licht Vlaanderen, sloot de LICHTdag af met een kritische blik op de verlichtingssector: “We staan nog onvoldoende open om samenwerkingen aan te gaan. Verlichting is een waardevolle keten in het verhaal. Het is de backbone van een slim gebouw.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details