Platform over licht en verlichting
Thema's & Specials

Een icoon maak je niet zomaar

foto-1-iconische-armaturen-kopieren

16 oktober 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Sla je er een verklarend woordenboek op na, dan vind je bij het woord icoon dat het gaat om een Oosters-christelijke religieuze afbeelding van Christus, Maria, heiligen of kerkelijke feesten. Wees gerust, we gaan het hier niet hebben over eender welke religie. Wel over de verering van het moois dat de verlichtingswereld ons al heeft gebracht.

We komen van ver. Nog niet zo gek lang geleden werd de elektriciteit ‘uitgevonden’. Licht was er al langer, in de oudheid was het immers gelukt om vuur te maken. Het bleek meteen van goudwaarde. Vuur zorgde in die tijd voor veiligheid, warmte en licht. Kaarslicht werd later dé lichtbron bij uitstek, vandaag hebben we het er enkel over wanneer we de romantische toer opgaan.

En toen was er licht! Een technologische en esthetische revolutie kwam op gang.

 

Technologische vooruitgang

Kaarslicht is echter ook maar kaarslicht. Gezellig, maar veel kan je er niet bij doen. Na de olielampen zorgde de komst van elektriciteit voor een grote verandering. En met de technologische vooruitgang – niet alleen qua elektriciteit en lampen, maar doorheen alle sectoren – groeiden ook de mogelijkheden om ‘er iets mee te doen’. De industriële revolutie maakte het namelijk mogelijk om met allerlei materialen aan de slag te gaan en er functionele, maar ook mooie dingen mee te doen.

Het oog wil ook wat

Dankzij de nieuwe technologieën kregen ontwerpers meer vrijheid. Plots was zoveel meer mogelijk, niet alleen omwille van de almaar beter wordende lampen. Ook de machines die de armaturen maakten werden beter en beter. En de mogelijkheden om verschillende materialen te behandelen en te bewerken waren er. Een ware speeltuin voor ontwerpers. En toch moest er nagedacht worden. Want het licht moest wel daar komen waar het moest zijn, waar het nodig is. Technologie en esthetiek hand in hand. Omdat het kon.

Armaturen van weleer. Nuttig, robuust én mooi.

 

Iconische armaturen

Vandaag is het allemaal vanzelfsprekend. Wordt het een beetje donker, dan drukken we op de schakelaar en het licht brandt. Meer zelfs: de app op onze smartphone vervangt regelmatig de schakelaars zodat we zelfs niet meer hoeven recht te staan. Veeleisend als we zijn, vinden we het eveneens vanzelfsprekend dat de armaturen die voor het broodnodige licht zorgen er allemaal piekfijn uitzien. Design om ter mooist, technologie zo baanbrekend als maar kan,… En toch zien we vandaag meer en meer heruitgaves van armaturen van weleer. Buiten de lichtbron – het moet immers led zijn vandaag – verandert er amper iets aan het uiterlijk. Bij verschillende fabrikanten zien we voorbeelden van armaturen die sinds hun lancering onafgebroken geproduceerd zijn, eveneens met enkel wat aanpassingen aan de lichtbron. Qua design en technologie hun tijd ver vooruit, echte iconen!  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details