Platform over licht en verlichting
Thema's & Specials

Een nieuwe naam in het (openbare) verlichtingslandschap

novilum-foto-1-kopieren

19 juli 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Een nieuwe Belgische fabrikant/groothandel die het levenslicht ziet. Dat is de geboorte van Novilum. Helemaal nieuw kunnen we de firma echter niet noemen, Novilum ontstaat immers uit de fusie van VDGE Beam en Ledcon, twee gekende Limburgse bedrijven die nu de handen in elkaar slaan.

VDGE Beam en Ledcon liggen slechts enkele kilometers uit elkaar. Beide bedrijven beschikken over hun eigen specialiteiten. Daar waar VDGE Beam zich richt op B2B indoor ledverlichtingsoplossingen als fabrikant/groothandel, ligt de focus van Ledcon eerder bij de ledverlichting in industriële en buitenprojecten. Specialisaties die totaal niet in elkaars vaarwater liggen en dat zagen ook de beide zaakvoerders, Danny Geuens en Albert Aerts. Het begin van een samen-verhaal waarin de beide partners elkaar snel vonden. Ze werkten een nieuwe strategie uit en de rebranding was een feit. Novilum is de nieuwe naam. “Novilum is Latijn voor ‘nieuw licht’ en dat past perfect in ons verhaal.”

Expertise op alle fronten

“De domeinen waarin VDGE Beam en Ledcon actief zijn, zijn heel complementair”, schetst Geuens. “Onder de paraplu van Novilum zetten we die brede inzetbaarheid gewoon verder. De jarenlange kennis en knowhow blijft zo in huis. De samenwerking opent ook perspectieven om in tal van projecten een groter aandeel te krijgen. Daar waar het vroeger beperkt bleef tot de respectievelijke specialiteiten, beschikken we vandaag over een bredere kennis en knowhow. Zo willen we ons in de toekomst ook richten op de openbare verlichting, een enorme markt die de komende jaren wel eens heel belangrijk kan worden.”

novilum-foto-2-kopieren

Een luchtbeeld van een project in Zwitserland geeft mooi weer waar de verlichting beter kan en waar ze net werd vervangen.

 

Stomverbaasd

De verlichting van straten en autosnelwegen verbruikt heel veel energie. Bijna elk straatje wordt immers verlicht en dit meestal nog door energieverslindende lichtbronnen. Hier en daar is al overgeschakeld naar energiezuinige ledverlichting. “Jammer genoeg is dat een druppel op een hete plaat”, aldus Aerts. “Mijn verbazing is groot dat er nauwelijks naar led wordt overgeschakeld. Alleen het veranderen van traditionele lichtbronnen naar led levert al een aanzienlijke energiebesparing op. En dan spreek ik nog niet over de extra mogelijke energiebesparing wanneer bewegingsmelders en andere slimme systemen worden toegevoegd. Novilum heeft de voorzichtige ambitie om mee te dingen naar projecten waarbij de straatverlichting een upgrade naar led krijgt. Met de armaturen Novilum Luxtella OP hopen we dit klaar te spelen.”

Homologatieprocedure

Meedingen naar projecten inzake openbare verlichting is niet zomaar toegestaan. De armaturen dienen gehomologeerd te zijn door Synergrid, de federatie van de netbeheerders voor elektriciteit en aardgas in België. “Een hele procedure gaat deze homologatie vooraf”, verduidelijkt Aerts. “Dat gaat van een visuele inspectie over het aanleveren van tal van certificaten tot test van de werking en bijvoorbeeld de IP66-beschermingswaarde. Doorloopt een armatuur of een hele armaturenreeks de procedure dan plaatst Synergrid ze bij op de lijst van gehomologeerde armaturen. Deze producten zijn conform de gevraagde eisen en kunnen steeds worden opgenomen in een offerte voor een project. Vandaag doorloopt de Novilum Luxtella OP-reeks deze procedure en we hopen snel een positief resultaat te vernemen. Vanaf dat moment willen we (voorzichtig) een rol beginnen spelen wat betreft de relighting van straatverlichting, een markt waarin we veel potentieel zien.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details