Platform over licht en verlichting
Spotlight

Een Spaanse verlichtingsarmada

hilite-foto-3-parachilna-denglong-kopieren

21 november 2018 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Wie aan Spanje denkt, zegt meteen zon, zee, strand, paella, flamenco en stierenvechten. Met een wereldkampioen wielrennen en twee voetbalploegen die het Europees fantastisch doen, scoren de Spanjaarden ook in de sport. Aan dit lijstje kan zonder schroom verlichting worden toegevoegd. Hilite weet dit en beschikt over enkele Spaanse verlichtingsmerken in haar portfolio.

Naast de ontwikkeling van de eigen merken tossB en Nosta brengt Hilite enkele merken uit het buitenland op de Belgische markt. Op het Italiaanse Disegnoluce na zijn het allemaal Spaanse fabrikanten: B.Lux, Metalarte, Parachilna en het recent opgerichte DA Editions. B.Lux en Parachilna introduceerden recent enkele nieuwe reeksen.

B.Lux
B.Lux profileert zich als Baskische fabrikant. Samenwerkingen met Stone Designs en Tim Brauns, ondertussen een vaste designer bij B.Lux, leidden tot de introductie van C_Ball en Kup.

De nieuwe collecties van B.Lux: C_Ball (rechts) en Kup. (Beeld: Kepa Aguinaco)

De nieuwe collecties van B.Lux: C_Ball (rechts) en Kup. (Beeld: Kepa Aguinaco)


C_Ball is een reeks decoratieve armaturen, geïnspireerd door het zonnestelsel en de banen die de planeten daarin afleggen. Het omvat een vloer-, een tafel-, twee pendel- en twee wandarmaturen. Een glazen bol (diameter 15 cm) verwerkt in een metalen frame in messing of zwarte lak is het hoofdbestanddeel van elke armatuur.

hilite-foto-1-b.lux-c_ball-kopieren

 

Kup is dan weer een pendelarmatuur waarmee verschillende modulaire composities gecreëerd kunnen worden. Hierdoor passen ze in eender welk type huis of architecturale setting. Modules op een later tijdstip toevoegen is mogelijk. Valerie Gâté van Hilite: “Zo creëer je eindeloze combinaties die een ruimte perfect kunnen (in)vullen.”

Parachilna
Een onooglijk klein dorpje in Australië bleek de perfecte naam te zijn voor een Spaans verlichtingsmerk. Parachilna is niet meer dan een straat en enkele huisjes. Voor Denglong en Gweilo vond de fabrikant inspiratie in China. Denglong, een ontwerp van Neri & Hu, is de Chinese betekenis voor lantaarn en betekent letterlijk ‘lichtkooi’. Denglong is een collectie bestaande uit pendel- en vloerarmaturen die zowel binnen als buiten hun plaats vinden. Gâté: “De toestellen zien er dan wel groot en robuust uit, toch behouden ze hun intrinsieke schoonheid.”

Gweilo betekent letterlijk ‘geest’. Ontwerper Partisans heeft deze naam goed gekozen. Elke Gweilo wordt met de hand gemaakt en is daarom steeds een beetje anders. De gebruikte techniek heet thermovorming. Daarbij wordt een transparant blad van acryl gemodelleerd terwijl het nog warm is.

OPC van het nieuwe Spaanse merk DA Editions.

OPC van het nieuwe Spaanse merk DA Editions.

 

DA Editions
Decorative Arts Editions, kortweg DA Editions, is een nieuw Spaans verlichtingsmerk dat werd opgericht in Rubi, dichtbij Barcelona. Gâté: “De focus van DA Editions ligt op zowel designprojecten als high-end interieurs. Ze bieden maatwerkdesign met luxueuze materialen aan en baseren dit op de standaardmodellen in de catalogus. Hiermee wil DA Editions zich onderscheiden van tal van andere merken.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details