Parachilna zocht en vond inspiratie in China voor zowel Denglong als Gweilo.

Parachilna zocht en vond inspiratie in China voor zowel Denglong als Gweilo.

01:33
21-11-2018

Een Spaanse verlichtingsarmada

Wie aan Spanje denkt, zegt meteen zon, zee, strand, paella, flamenco en stierenvechten. Met een wereldkampioen wielrennen en twee voetbalploegen die het Europees fantastisch doen, scoren de Spanjaarden ook in de sport. Aan dit lijstje kan zonder schroom verlichting worden toegevoegd. Hilite weet dit en beschikt over enkele Spaanse verlichtingsmerken in haar portfolio.

Naast de ontwikkeling van de eigen merken tossB en Nosta brengt Hilite enkele merken uit het buitenland op de Belgische markt. Op het Italiaanse Disegnoluce na zijn het allemaal Spaanse fabrikanten: B.Lux, Metalarte, Parachilna en het recent opgerichte DA Editions. B.Lux en Parachilna introduceerden recent enkele nieuwe reeksen.

B.Lux
B.Lux profileert zich als Baskische fabrikant. Samenwerkingen met Stone Designs en Tim Brauns, ondertussen een vaste designer bij B.Lux, leidden tot de introductie van C_Ball en Kup.

De nieuwe collecties van B.Lux: C_Ball (rechts) en Kup. (Beeld: Kepa Aguinaco)

De nieuwe collecties van B.Lux: C_Ball (rechts) en Kup. (Beeld: Kepa Aguinaco)


C_Ball is een reeks decoratieve armaturen, geïnspireerd door het zonnestelsel en de banen die de planeten daarin afleggen. Het omvat een vloer-, een tafel-, twee pendel- en twee wandarmaturen. Een glazen bol (diameter 15 cm) verwerkt in een metalen frame in messing of zwarte lak is het hoofdbestanddeel van elke armatuur.

hilite-foto-1-b.lux-c_ball-kopieren

 

Kup is dan weer een pendelarmatuur waarmee verschillende modulaire composities gecreëerd kunnen worden. Hierdoor passen ze in eender welk type huis of architecturale setting. Modules op een later tijdstip toevoegen is mogelijk. Valerie Gâté van Hilite: “Zo creëer je eindeloze combinaties die een ruimte perfect kunnen (in)vullen.”

Parachilna
Een onooglijk klein dorpje in Australië bleek de perfecte naam te zijn voor een Spaans verlichtingsmerk. Parachilna is niet meer dan een straat en enkele huisjes. Voor Denglong en Gweilo vond de fabrikant inspiratie in China. Denglong, een ontwerp van Neri & Hu, is de Chinese betekenis voor lantaarn en betekent letterlijk ‘lichtkooi’. Denglong is een collectie bestaande uit pendel- en vloerarmaturen die zowel binnen als buiten hun plaats vinden. Gâté: “De toestellen zien er dan wel groot en robuust uit, toch behouden ze hun intrinsieke schoonheid.”

Gweilo betekent letterlijk ‘geest’. Ontwerper Partisans heeft deze naam goed gekozen. Elke Gweilo wordt met de hand gemaakt en is daarom steeds een beetje anders. De gebruikte techniek heet thermovorming. Daarbij wordt een transparant blad van acryl gemodelleerd terwijl het nog warm is.

OPC van het nieuwe Spaanse merk DA Editions.

OPC van het nieuwe Spaanse merk DA Editions.

 

DA Editions
Decorative Arts Editions, kortweg DA Editions, is een nieuw Spaans verlichtingsmerk dat werd opgericht in Rubi, dichtbij Barcelona. Gâté: “De focus van DA Editions ligt op zowel designprojecten als high-end interieurs. Ze bieden maatwerkdesign met luxueuze materialen aan en baseren dit op de standaardmodellen in de catalogus. Hiermee wil DA Editions zich onderscheiden van tal van andere merken.”

Tekst: Tom Rampelbergh
Beeld: Hilite

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: B.Lux , DA Editions , Hilite , Parachilna , Verlichting

Lumenpro partners

foto-3-ledlab-kopierenVeilig rondrijden en parkeren op het nieuwe distributiecentrum van Carrefour in Cestas.