Platform over licht en verlichting
Projecten

Egale verlichting voor binnen en buiten

lumosa-foto-2-kopieren

11 april 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Wie graag sport, doet dit uiteraard het liefst in een aangename en veilige omgeving. Dit betekent dat bij de bouw van sportfaciliteiten, zowel binnen als buiten, goed moet worden nagedacht over de verlichting. Sporters moeten immers hun hobby of zelfs hun beroep op de best mogelijke manier kunnen uitoefen.

Eén van de spelers die actief is in de ontwikkeling en plaatsing van verlichting op en rond sportvelden is het Nederlandse Lumosa. Deze jonge firma, opgericht in 2006, richt zich naast industriële verlichting vooral op sportverlichting. “Ledverlichting, zonne-energie en energieopslag zijn onze speerpunten”, horen we van de fabrikant. “De productontwikkeling, eindcontrole en verzending van de producten gebeuren in het Nederlandse Son en Breugel. In Nederland wordt alles geassembleerd, geconfigureerd en getest op maat van de klanten.”

Campo Sportivo

Lumosa Belux bvba

De verlichting rond het voetbalveld van Virton kan makkelijk geüpgraded worden.

 

Bij het plannen van een gepaste sportveldverlichting moet met heel veel rekening worden gehouden. De sporters zelf, de toeschouwers in het stadion en ook de tv-kijkers moeten steeds perfect kunnen zien wat er gebeurt. Daarom werkt Lumosa steeds, in samenwerking met de klant, een lichtplan uit om aan de eisen en normen te voldoen. Met Campo Sportivo ontwikkelde de fabrikant een eigen reeks armaturen die specifiek worden ingezet om sportvelden te verlichten. “De armaturen zijn dusdanig ontworpen dat er maximaal licht valt op het veld en minimaal naast het veld”, legt de fabrikant uit. “De armaturen passen op bestaande infrastructuur zodat we zoveel mogelijk materiaal kunnen hergebruiken. Conventionele armaturen op bestaande installaties gewoon vervangen, geniet daarom onze voorkeur.”

Enkele projecten

Lumosa Belux bvba

Maximaal licht op de velden, minimaal rondom, ook hier bij de hockeyclub te Edegem.

 

Voetbal is en blijft de meest beoefende sport in ons land. Zo vind je wel in elk dorp of gemeente een voetbalveld. Lumosa is hierin zeer actief, met bijvoorbeeld de verlichting van de voetbalvelden van R. Excelsior Virton als voorbeeld. Ongeveer twee jaar geleden plaatste de fabrikant hier een nieuwe installatie met in totaal 76 ledschijnwerpers CS860. Op elke lichtmast van 25 meter hoog werden 18 ledschijnwerpers gemonteerd. “Deze voetbalclub speelt voorlopig in een lagere reeks”, duidt de fabrikant. “De verlichtingseisen met betrekking tot tv-uitzendingen zijn hier dus minder belangrijk. Toch opteerden we voor een installatie die makkelijk upgrades kan krijgen. Zo moeten er geen zware werken worden uitgevoerd als de voetbalclub zou promoveren naar een hogere reeks.” Andere recente projecten zijn de verlichting van de hockeyvelden van RHC Victory Edegem en het sportpark in Londerzeel waar plaats is voor atletiek, voetbal, basketbal en skating.

Lumosa Touch

Lumosa ontwikkelde een interactieve webapplicatie waarmee de producten uit haar eigen Campo Sportivo reeks op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier aangestuurd kunnen worden. Het gehele sportpark met alle corresponderende velden is in één oogopslag zichtbaar dankzij een duidelijke overzichtskaart. De gebruiker kan dan heel eenvoudig de verlichting van een specifiek veld regelen. Naast de bediening van de verlichting biedt het programma eveneens ondersteuning voor power monitoring. Dankzij statistieken met betrekking tot het stroomverbruik, grafisch weergegeven met de mogelijkheid ze in intervallen te bekijken, komen sportclubs nooit voor verrassingen te staan. “Een belangrijke troef van Lumosa Touch is de werking via een gewone stroomkabel”, aldus de fabrikant. “Er is geen specifieke sturingskabel nodig.”

Lumosa Touch is beschikbaar in een versie voor computer, tablet en smartphone. Voor elke device ontwikkelde Lumosa een unieke interface. “In totaal hebben we reeds een 300 terreinen met ons sturingssysteem Lumosa Touch uitgerust”, besluit de fabrikant.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details