Platform over licht en verlichting
Projecten

Focus op lichtlijnen en sturingssystemen

veko-foto-3-kopieren

15 april 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Zuinige industriële verlichting met een focus op lichtlijnsystemen en sturingssystemen. Daar zet Veko al meer dan 40 jaar zwaar op in. Een keuze die rendeert, zo blijkt. Jaar na jaar groeit het bedrijf, zonder daarbij zichzelf voorbij te lopen.

Veko werd opgericht in 1975 in Nederland. Amper twee jaar later startte de vader van huidig zaakvoerder Steve Van Stappen de Belgische afdeling. Een snelle rekensom leert ons dat het familiebedrijf, gevestigd in Wommelgem, meer dan 40 jaar aan kennis en ervaring kan voorleggen. “Al sinds de beginperiode zetten we in op kwalitatieve en duurzame producten”, aldus Steve Van Stappen. “Onze corebusiness zijn de lichtlijnsystemen, waarin we de transitie van tl naar led perfect hebben doorstaan. Meer zelfs: alle lichtlijnen geleverd vanaf 1976 zijn perfect om te bouwen naar led. De basis en de structuur zijn doorheen de jaren identiek gebleven.”   

Bewust geen generalist

veko lightsystems

Veko: “We verlichten stellingen tot 27 meter feilloos.”

 

Van Stappen: “Veko specialiseert zich in lichtlijnen en sturingssystemen. We kiezen er bewust voor om geen generalist te zijn met armaturen die ook in een woning terecht kunnen. Al meer dan 40 jaar zetten we in op lijnverlichting en in die periode zijn we met een groot aantal innovatieve producten op de markt gekomen. Met onze oplossingen richten we ons op grotere projecten zoals distributiecentra en productiehallen, maar ook sporthallen, parkeergarages en koel- en vriesruimtes.”

Voor de hype

Nog voor energiebesparing een veelgehoorde term werd, maakte het al deel uit van het Veko-verhaal. “Al meer dan 20 jaar hameren we er inderdaad op dat bewegingsdetectoren nuttig zijn om de verlichtingskosten te drukken”, benadrukt Van Stappen. “Het is toch te gek dat de verlichting constant op volle kracht blijft branden in magazijnen waar maar sporadisch iemand passeert. Denk maar aan de lange, smalle gangen tussen huizenhoge rekken vol pallets waar eigenlijk alleen maar licht moet branden als een werknemer er voorbij komt. Maar de eerste projecten waar we een vorm van sturingssysteem op basis van bewegingsdetectoren voorstelden, waren bij de verlichting van koel- en vriescellen. Vroeger brandde daar dag en nacht het licht om zo weinig mogelijk de deuren te moeten openen. Dag en nacht branden betekende echter een hoog verbruik met een hoge factuur. Hier stelden we meer en meer voor om te werken met bewegingsdetectoren. De investering in zo’n systeem werd heel snel terugverdiend – soms zelfs in minder dan een jaar – aangezien de verlichting minder lang brandde én er minder kou verloren ging door veelvuldig openen en sluiten van de deuren. Ook in ‘gewone’ magazijnen stelden we deze oplossingen voor want daar was de terugverdientijd eveneens kort.”

Huidige systemen

veko lightsystems

Duurzame en veilige verlichting in parkeergarages.

 

Sturingssystemen zijn vandaag niet meer weg te denken. De vele mogelijkheden maken het echter moeilijk voor de eindklant om een beslissing te nemen. “Het is onze taak om klanten daarin te begeleiden”, geeft Van Stappen aan. “Bij elk project bekijken we welke vorm van sturing het beste past bij de eisen van de klant. Dali, KNX, standalone… de mogelijkheden zijn er. Daarenboven beschikken we over onze eigen bewegingsdetectoren die we kunnen inzetten, een extra troef bij de bespreking met de opdrachtgevers van een project. Onze detectoren zijn ideaal voor gebruik in de lange, smalle gangen die zo typerend zijn in logistieke omgevingen. Met kennis van zaken en een jarenlange expertise vindt Veko, in nauw overleg met de klant, een antwoord op elke uitdaging. Een product van uitstekende kwaliteit, volledig intern ontwikkeld en geproduceerd, en flexibiliteit in de uitvoering zorgen mee voor de succesgarantie.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details