Platform over licht en verlichting
Thema's & Specials

Het juiste licht om te werken

foto-3-kantoorkopie-kopieren

26 april 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

We zijn meer niet thuis dan wel. Het grootste deel van een dag zijn we aan het werk. In een fabriek, een magazijn, hele dagen op de baan of in een kantoor. Het spreekt dan ook voor zich dat de verlichting op je werkplek een grote invloed heeft, zowel op de persoon als op het geleverde werk. Logisch dus dat de aandacht voor een goede werkplekverlichting blijft toenemen.

Het comfort en welzijn van de werknemers, het verlagen van de energiekost in een kantoorgebouw, beide argumenten houden steek wanneer het gaat over het aanpakken van de verlichting in een kantoorgebouw. Het is bijvoorbeeld algemeen geweten dat de verlichting in een gebouw energie vreet.

Relighting is in dat opzicht een ‘eenvoudige’ oplossing. Maar een relighting enkel en alleen om de energiekosten te drukken, lijkt een gemiste kans. Een relighting is namelijk het uitgelezen moment om, aan de hand van een lichtplan, de verlichting dusdanig aan te passen dat ook het comfort van de werknemers verbetert. En een gelukkige werknemer presteert beter dan een ongelukkige, dat staat als een paal boven water.

foto-2-kantoorkopie-kopieren

Verlichting is één van de aspecten die een impact hebben op het welzijn van de werknemers.

 

Daglicht waar mogelijk

Iedere mens verkiest daglicht boven eender welke vorm van kunstlicht. Een eerste logische stap bij het herbekijken van de verlichting in een kantoorgebouw is dan ook de mogelijkheid om daglicht te integreren. Het heeft een positieve impact op iedereen aanwezig en is bovendien gratis, een ideale oplossing voor wie ook de energiefactuur wil doen dalen.Uiteraard dien je rekening te gehouden met de mate van hinder die kan optreden.

Zonlicht dat rechtstreeks op een computerscherm of recht in de ogen van iemand die aan zijn werkplek zit schijnt, zijn twee voorbeelden van hinder die vermeden kan en moet worden. Idealiter zijn daglicht en kunstlicht zo op elkaar afgestemd, al dan niet door middel van een automatisch lichtregelsysteem, dat ze elkaar ondersteunen en complementeren.Is het bijvoorbeeld een donkere dag met weinig tot geen binnenvallend zonlicht, dan stijgt de inbreng van het kunstlicht.

Werken in laagjes

Het energieverbruik aanpakken door daglichtafhankelijke verlichting en bewegingsmelders te gebruiken is dan wel een logische stap, maar het is ook een stap die weldoordacht moet worden genomen. Vooral het finetunen van het hele systeem is belangrijk zodat aan- en uitspringende verlichting niet als storend wordt ervaren. Een onderzoek van Christel de Bakker van de TU Eindhoven spreekt van een ideale kantoorverlichting als deze gebruik maakt van drie lichtniveaus. De setting: een middelgroot open kantoor. Werkt een kantoormedewerker in zijn eentje in deze setting, dan dient de werkplek van deze persoon volop verlicht te zijn. De omringende plekken moeten verlicht worden maar dan wel iets gedimd terwijl de rest van de ruimte nog meer gedimd kan worden. Dit resulteert in een middelgroot kantoor in een energiebesparing voor de verlichting van maar liefst 25 procent, rekende de Bakker uit. Een presentatie tijdens de LICHTdag 2019 van vzw Groen Licht Vlaanderen, waarover je elders in deze Lumenpro meer leest, haalde dezelfde werkwijze in laagjes aan.

foto-1-kantoorkopie-kopieren

Een combinatie van direct en indirect licht is voor vele werknemers een ideale, maar voorlopig onbestaande situatie.

 

Werk aan de winkel

We zijn er nog lang niet, dat staat vast. De theorie is er, maar deze wordt nog onvoldoende in de praktijk toegepast. De mens mag dan centraal staan in moderne kantoorconcepten, in bestaande gebouwen blijkt er nog werk aan de winkel. Zo geeft een studie van Zumtobel Group, in samenwerking met Fraunhofer Institute IAO, aan dat bij 30 procent van de ondervraagden de positie van de werkplek ten opzichte van de vensters niet ideaal is. Bovendien verkiest 82 procent een combinatie van direct en indirect licht terwijl slechts 38 procent aangeeft deze verlichtingssituatie te hebben op zijn of haar werk.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details