Platform over licht en verlichting
Column

Internet of… Energy

de-pen-rik-vereecken-credit-holy-shot-photography-kopieren

14 mei 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Internet of Things, Internet of Devices, Internet of Light, Internet of People (klinkt mooi, maar gaat over blockchain en cryptocurrency – weer een illusie rijker) en nog tientallen varianten.  “Internet of…” gaat zeker met de hoofdprijs van de meest gehypete term gaan lopen.

Het Internet of Things (IoT) evolueerde in relatief korte tijd van een verheven concept naar een heersende realiteit. De IoT-technologie brengt intelligentie naar objecten en apparaten die zijn verbonden met internet om vrijwel elk aspect van onze persoonlijke en zakelijke activiteiten te veranderen. Van geconnecteerde verlichting, auto’s en slimme thermostaten tot weegschalen die zeggen dat we meer moeten bewegen.

En dus nu ook Internet of Energy. Nu is er over het (non-)energiebeleid en de gevolgen ervan al uitvoerig geschreven. Ook ondergetekende heeft zich destijds in het debat gemengd in een opiniestuk voor De Morgen met de stelling dat de ‘slimme’ meter de aandacht afleidt van waar het werkelijk om gaat: de visie op een slim elektriciteitsnet en -productie, kortom een echt energiebeleid. De digitale meter is het eindpunt van een slim net, niet het begin.Een jaar later is er nog steeds stilstand in het beleid, maar is er een pioniersproject op de rails gezet onder de naam IO.Energy. Een initiatief van de Belgische netbeheerders Elia, Fluvius, Ores, Sibelga en Resa in samenwerking met de bedrijfswereld, academische instellingen en overheidsdiensten. Nu is de energiesector zelf aan zet. De huidige technologische evolutie zal cruciaal zijn voor de succesvolle evolutie van onze economie in de energietransitie. Het flexibel omspringen met productie en consumptie wordt steeds belangrijker in een hernieuwbare wereld. In de schoot van IO.Energy zijn er enkele initiatieven/samenwerkingsverbanden tot stand gekomen die de toekomst belichamen. Een van die projecten is Enleash, die van een gebouw een actieve component in het energielandschap maakt.

Dit door alle relevante gegevens van het gebouw te verzamelen, te sturen en ter beschikking te stellen. Het kan vervolgens worden gecombineerd met informatie zoals energiemarktprijzen, weersinformatie en dergelijke om zeer nauwkeurige voorspellingen te doen van het energieverbruikspatroon van het gebouw. Bij energietekort wordt het gebouw tijdelijk in besparingsmodus geplaatst. Het resultaat is een betere netbalans. Bovendien wordt de vrijgekomen energie op de energiemarkt verhandeld. En het mooiste van alles is: de consument staat centraal. Ook de KU Leuven, Laboratorium voor Lichttechnologie, is betrokken partij. Ik hoor wel eens zeggen dat met de intrede van de ledverlichting deze zo energiezuinig geworden is dat investeren in een bijkomende sturing nauwelijks zinvol zou zijn. Dit is volgens mij een totaal achterhaalde stelling, gebaseerd op de slechts tijdelijk kleinere rol van verlichting in het totale energieverbruik. Daarbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat hedendaagse gebouwen behoorlijk energiezuinig zijn. Naar schatting is verlichting (opnieuw) goed voor minimaal twintig procent van het totaalverbruik van een gebouw. Maar dit zal dus de komende maanden nauwgezet onderzocht worden.

Boeiende vooruitzichten dus. April betekent ook het einde van ons IBN binnen Groen Licht Vlaanderen. Onder het motto ‘Led’s be connected’ werkten we de voorbije drie jaar als cluster samen rond de digitalisering van verlichting. Dit door VLAIO gesubsidieerde project is dus aan het eindpunt gekomen. Maar vrees niet. Ook in 2020 blijft Groen Licht Vlaanderen zich ten volle voor de verlichtingssector inzetten.Met minder middelen, helaas. Toch kijk ik met een goed gevoel terug op deze intense periode. De gouden formule voor geconnecteerde verlichting hebben we niet gevonden. Wel zijn er onder impuls van onze cluster nieuwe samenwerkingsverbanden tussen de aangesloten fabrikanten opgezet en zijn er nieuwe stappen gezet in de digitalisering. Ik neem even de vrijheid om bij deze de gedreven clustermanagers te bedanken die met volle overgave dit project tot een goed einde gebracht hebben. Catherine, Wouter en Peter: jullie inzet was (en is!) meer dan één applaus waard. Een goed jaar geleden hadden we een Lichtdag over gebouwbeheer- en lichtstuursystemen. Die dag verschafte een boeiend inzicht in de ‘oude’ buswereld versus IoT en het einde van de ‘busoorlog’, één van mijn stokpaardjes. De sleutel was SOS. Niet als alarm, maar met de boodschap “Security Openness Sustainibility”.Deze SOS is onderling verbonden: Veiligheid met openheid, Openheid met veiligheid door standaarden, Duurzaamheid met openheid. Laat deze SOS mijn ‘message in a bottle’ zijn.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details