Platform over licht en verlichting
Spotlight

Interview Kristof Pycke | Historische referenties ‘hertalen’

foto-kristof-pycke-kopieren

27 juni 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Waar haalt een ontwerper zijn inspiratie om steeds met nieuwe designs te komen? In de architectuur, in de natuur en uit het verleden. Dit blijkt ook zo te zijn bij Kristof Pycke. Pycke is art director bij Kreon en timmert zo aan een samenhangend portfolio.

“Inspiratie komt wanneer het komt en dat kan op eender moment van de dag zijn. De architectuur, de natuur of andere mensen: alles kan een inspiratiebron zijn. Ik ben enorm gefascineerd door historische referenties, ik grijp er graag naar terug. Niet om ze klakkeloos te kopiëren, wel om te bestuderen hoe ze tot stand gekomen zijn en hoe ik er eventueel een ‘hertaling’ van kan maken. Een bezoek aan een vakbeurs doe ik ook liever niet. Ik vind mezelf zeker niet te goed om dat te doen, het heeft volledig te maken met die drang naar de historische referenties. Als een collega-ontwerper met een nieuw design komt, zal ik steeds kijken of er een historisch kader aan vast te knopen valt. In plaats van het ontwerp van vandaag te bestuderen, opteer ik voor het historische, het originele.”

“De interesse in de oorsprong van een ontwerp kreeg ik ongetwijfeld via mijn ouders. Mijn vader was architect en sleepte ons – mijn broers, zus en ikzelf – mee naar bijvoorbeeld Barcelona. Ik herinner me dat ik op vierjarige leeftijd van museum naar museum trok. Met de paplepel meegekregen, dat kan je wel stellen. Niet dat ik mij een vorm van tegenzin herinner, maar het zijn niet meteen de vakanties die je associeert met een vierjarige kleuter. Mijn tweelingbroer is architect en mijn andere broer is beeldhouwer/kunstenaar. Zij hebben overduidelijk dezelfde interesses geërfd. Mijn zus totaal niet. Zij is er aan ontsnapt.”

“Ik ben ook fel geïnteresseerd in technologie en moderne (productie)-technieken, een overblijfsel van mijn studies aan het Henry van de Velde-instituut. Die waren eerder technisch geïnspireerd en daar kreeg ik de smaak te pakken. Na mijn studies werkte ik twee jaar als product developer bij Massive vooraleer ik bij Kreon aan de slag ging. Meteen in de verlichting dus. Al is het ontwerpwerk in de loop der jaren uitgebreid van uitsluitend producten naar een variabel pakket dat ook de huisstijl en bedrijfsarchitectuur omhelst.”

“Net zoals alle andere ontwerpers, vermoed ik toch, experimenteer ook ik graag met vormen en materialen. Hiervan leidt de overgrote meerderheid niet meteen tot een product of productfamilie. Veel resultaten blijven ergens in een kast liggen, soms zelfs enkele jaren, vooraleer ze weer van onder het stof worden gehaald. Soms is de tijd niet rijp voor het ontwerp, soms is de technologie er (nog) niet om over te gaan tot productie, soms zijn de kosten te hoog om een product op een economisch rendabele manier te gaan produceren. Dat is de economische realiteit die dan de bovenhand neemt. Jammer maar helaas.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details