Platform over licht en verlichting
Output

Licht vraagt om een plan

idea-1876659_1920-kopieren

19 november 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Licht is essentieel voor comfortabel wonen. Woningen worden standaard opgeleverd met enkele lichtpunten in de plafonds. Echter tegenwoordig willen we meer dan alleen de basis. Licht zorgt voor comfort, gezelligheid, maar is ook functioneel.

Lichtplan

Het maken van een lichtplan zorgt er voor dat er doordacht verlichting wordt uitgekozen waarbij gekeken wordt welke functies de ruimten hebben. In de keuken en badkamer is er een andere lichtbehoefte dan in de zithoek in de living. Een goed plan wordt gemaakt vanuit een plattegrond van de ruimten in een woning. In deze plattegrond worden de specifieke functies aangegeven. Vervolgens worden de passende armaturen gekozen waarbij onderscheid gemaakt wordt in vaste en mobiele verlichtingsarmaturen.

Soorten verlichting

Algemene verlichting of basisverlichting zorgt dat ruimten voldoende verlicht worden. Deze verlichting is te vergelijken met daglicht. Onopvallend maar wel aanwezig. Functioneel licht heeft een doel. Daarom is deze verlichting altijd gericht licht. De eettafellamp en de bureaulamp verlichten gericht de tafel en de werkplek. Accentverlichting heeft ook een doel, maar is specifiek bedoeld om een voorwerp aan te lichten, bijvoorbeeld een schilderij of kunstobject. Decoratief licht dient om het comfort te verhogen. De opzet is niet om een extra lichtopbrengst te verkrijgen, maar om de sfeer in een ruimte te vergroten. Ofschoon design een belangrijk criterium is bij alle soorten verlichting, is het bij decoratief licht een doorslaggevend criterium.

Inrichting

De inrichting heeft een invloed op licht. Een donkere inrichting zoals een donkere vloer, zwarte banken, donker bruine tafels en kasten absorberen licht. Er zal dan meer kunstlicht nodig zijn dan bij een licht interieur. Zorg dat de verlichting een contrast werking heeft. Een ruimte wordt prettig als verlichte en minder verlichte plekken elkaar afwisselen. Zoals we ook de temperatuur in de woning regelen, is dat met verlichting ook mogelijk door het installeren van dimmers. De lichtbehoefte bij het lezen is anders dan bij het natafelen.

Verlichting wordt verdeeld in functionele basis- of taakverlichting en sfeer- of accentverlichting. Gebruik led armaturen en ledlampen.
De kleurtemperatuur van ledverlichting is onder te verdelen in warm wit, helder wit en koud wit licht. Voor elke soort verlichting is er een duurzame en energiezuinige ledlamp. Budgetlight.be biedt alle mogelijke ledlampen en led armatuur.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details