Platform over licht en verlichting
Thema's & Specials

LICHTdag 2019

foto-5-groen-licht-vlaanderen-kopieren

16 september 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Op 17 september staat de Technologiecampus Gent volledig in het teken van licht en verlichting. Groen Licht Vlaanderen vzw organiseert er dan haar LICHTdag en werkt hiervoor samen met haar leden en met het Laboratorium voor Lichttechnologie van KU Leuven.

Uitrusten tijdens de zomermaanden? Niet zo bij Groen Licht Vlaanderen. Daar werkten ze volop aan een nieuwe editie van het lichtevenement dat ze midden september organiseren. Het event is een uitgelezen kans voor eindgebruikers (industrie, overheid, projectbouw, KMO’s,…), bouwpartners (interieurarchitecten, architecten, studiebureaus, integratoren, installateurs,…), adviseurs (energie, preventie, facilitair, ICT, milieu, duurzaamheid,…) en aanbieders van verlichtingstechnologie om innovaties te ontdekken, hun kennis rond verlichting bij te schaven en om nieuwe contacten te leggen. Een optioneel voorprogramma in de voormiddag, een gevarieerd keuzeprogramma in de namiddag en een netwerkreceptie zijn de ingrediënten van deze LICHTdag 2019.

Ochtendprogramma

Hoewel het officiële gedeelte van de LICHTdag de namiddag vult, zorgde de organisatie voor een optioneel voorprogramma. Hier kan iedereen die zich een ganse dag wil onderdompelen in licht en verlichting terecht, met keuze uit verschillende activiteiten. Zo zijn er enkele praktische workshops gepland. Wie dat wil kan zijn of haar luxmeter meebrengen en laten testen tijdens de workshop ‘Controle van uw luxmeter’. Een tweede practicum omvat een deelname aan een onderzoek ‘luminantie versus helderheid’ waar deelnemers hun eigen persoonlijke helderheidsschaal kunnen bepalen. Dit practicum blijft eveneens geopend gedurende het hele namiddagprogramma. De derde eerder praktische workshop is een belevingsmoment. Geïnteresseerden ondervinden hier aan den lijve, via enkele innovatieve demonstratieopstellingen in verschillende onderzoekslokalen, Human Centric Lighting, Spectral Tuning, Variable beam en VR for lighting design. Daarnaast zijn er enkele korte opleidingen rond een specifieke thematiek – ‘Lessons in Light’ – en kan je een bezoekje brengen aan de nearfield goniofotometer. “Onze vedette”, horen we bij het Laboratorium voor Lichttechnologie.

Namiddagprogramma

Een keuzeprogramma met keynotes, parallelle lezingen, partner cases, een perceptietest,… Teveel om op te noemen. De ingrediënten van het namiddagprogramma omvatten vooral enkele hot topics binnen de verlichtingssector. Na het voorwoord van Marc De Taevernier, voorzitter van vzw Groen Licht Vlaanderen, snijdt Luc Schlangen van TU Eindhoven het eerste thema aan. Zijn keynote speech behandelt het topic Human Centric Lighting en is getiteld ‘Biologische klok als leidraad voor lichtontwerp’. Daarna splitst het programma zich in vier parallelle tracks. Een opvallende track daarbij is deze van de Partner Cases. De eerste is een gezamenlijke voordracht van Rik Vereecken (byNubian) en Rob Verbeelen (Luxendi) rond slimme verlichting, opnieuw een brandend actueel onderwerp. Na de koffiepauze, waar de organisatie zorgt voor ‘blinde matches’ zodat bezoekers kennis kunnen maken met potentiële nieuwe partners en/of klanten, komen bij de tweede Partner Case Marc Thewis (Wethink) en Kris Delahaye (ETAP) aan het woord. Zij brengen een presentatie rond 48V DC-verlichting. Andere onderwerpen: herziening van de EU regelgeving rond Ecodesign (elders in deze editie lees je hier meer over), veranderingen in de norm NBN EN 12464-1, intelligente verlichting en het belang ervan in Smart Buildings,…

Enkele sfeerbeelden van de vorige LICHTdag.

 

Uitgebreid napraten

De vier parallelle tracks monden uit in een keynote speech van Joris Vanderschrick (IMEC). Hij zal het hebben over het creëren van toegevoegde waarde en services met behulp van intelligentie en sensoren, opnieuw één van de hot topics in de sector. Rik Vereecken sluit het programma af met zijn slotwoord. Nadien bieden de sponsors van de LICHTdag de geïnteresseerde bezoekers een netwerkreceptie aan waar nog volop nagekaart kan worden over de lezingen van de dag.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details