Platform over licht en verlichting
Projecten

Lichtdetectie- en sturingssystemen: efficiënt en veilig

foto-1-veko-kopieren

7 mei 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Energie is een kostbaar goedje. Ook lichtbronnen kunnen dus maar best exact daar werken waar ze nodig zijn. Een licht dat voor niets schijnt, is een overbodige kost voor de mens en zijn omgeving. Met slimme sturingssystemen brengt Veko Lightsystems licht waar nodig… en nergens anders.

Slimme lichtbegeleiding

Steve Van Stappen, zaakvoerder: “Licht is uiterst belangrijk om veilig en doeltreffend te kunnen werken. Waar er niet gewerkt wordt, heeft het geen nut. Daarom plaatst Veko Lightsystems detectiesystemen die registreren wanneer er iemand aanwezig is. Komt iemand het magazijn binnen, dan gaat het licht aan. Bij vertrek schakelt het automatisch uit. Zulke systemen kunnen ook zelf een sturende functie vervullen door één voor één lichten te laten werken, bijvoorbeeld terwijl een vorkheftruck verder rijdt. Uiteraard gebeurt het doven van de lichten geleidelijk. Bij aanwezigheid van mensen schijnen ze voor 100 procent. Wanneer de omgeving verlaten wordt, zullen ze eerst dimmen richting 10 procent om uiteindelijk met een ingesteld tijdsinterval volledig te doven. Dit is cruciaal voor de veiligheid en het comfort van de werknemers.”

foto-3-veko-kopieren

Veko: “Wij zijn fabrikant én monteren zelf de verlichting.”(Foto: ©MORREC)

 

Flexibele concepten

Van Stappen: “Zulke systemen zijn erg flexibel en worden volledig aangepast aan de noden van hun specifieke omgeving. Voor vele, vooral industriële, activiteiten biedt een ‘gangpadverlichting’ het beste rendement. Door strategisch te ‘spelen’ met rijen van lichtbronnen kan je steeds de rijen waar er aanwezigheid is 100 procent laten oplichten en de andere rijen dimmen in een dynamisch concept. De bedrijvigheid aan de voorkant van een magazijn is vaak anders dan achteraan. Hierop kan je perfect inspelen door de snelheid en gevoeligheid op maat in te stellen. Ook voor koel- en vriescellen is zo’n systeem uitermate geschikt.”Voor recreatieve doeleinden biedt dit natuurlijk ook comfortabele en ecologisch verantwoorde oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een tenniscomplex, waar alleen de terreinen die bespeeld worden optimaal van licht worden voorzien. Een detectiesysteem met timer kan dan autonoom instaan voor het dimmen als iedereen de tennisbaan heeft verlaten. Onze deskundige projectmanagers en -adviseurs werken zelf de concepten uit. Ze peilen nauwkeurig naar de lichtbehoefte en ontwerpen een intelligent systeem dat zorgt voor optimaal comfort, energie-efficiëntie
en veiligheid.”

foto-2-veko-kopieren

Voor vele activiteiten biedt een ‘gangpadverlichting’ het beste rendement. (Foto: ©MORREC)

 

Een kleine maar duurzame investering

“De voordelen die je wint door deze extra technieken te gebruiken, overstijgen makkelijk de relatief kleine meerkost. Zuinige ledverlichting met dimmers en detectiesystemen garandeert per definitie een lagere energiefactuur: zowel de lichtbron als het systeem zijn uitermate efficiënt. Bovendien is er ook een ethische component. Energie verspillen is niet meer van deze tijd. Aan de hand van een uitgekiend lichtplan ondersteunen we de specifieke activiteit in ieder gebouw, ongeacht de complexiteit van de constructie. De geplaatste systemen zelf zijn ook duurzaam en solide. Daarom bieden wij standaard vijf jaar garantie, die kan worden opgetrokken naar tien jaar of meer. De lichtbronnen worden door ons in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. Wij zijn fabrikant en monteren de verlichting. Dit garandeert een maximale kennis en expertise. We kennen ons product door en door. Daarom vertrouwen we ook de verregaande soliditeit en degelijkheid. Gaat er toch ergens iets mis, dan komen we ter plaatse kijken wat er aan de hand is. Een armatuur kapot? Die wordt meteen vervangen. We werken ondertussen al zo’n zeven jaar met ledverlichting en de uitval is spectaculair laag.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details