Platform over licht en verlichting
Nieuws

Natuurlijk licht in huis krijgen: heb je hier al aan gedacht?

pexels-markus-spiske-2587459-kopieren

2 september 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Hoewel we graag een dak boven ons hoofd hebben, willen we ook binnen het gevoel krijgen dat we contact houden met de buitenwereld. Een woning moet daarom bij voorkeur zijn voorzien van voldoende lichtinval. Kunstlicht is een uitstekende optie om delen van het huis te verlichten, maar waar mogelijk zorg je ervoor dat de zon er zo lang mogelijk zijn werk kan doen. Dat is op de eerste plaats voordeliger en milieuvriendelijker, maar geeft bovenal een veel fijnere sfeer in huis. Lukt dat in de huidige situatie niet voldoende? Dan kun je me wat relatief eenvoudige bouwkundige aanpassingen tot een verbluffend resultaat komen.

Optie 1: de schuifpui

Een deel van de gevel zou je kunnen vervangen door een schuifpui. Een kenmerk van schuifpuien is dat ze doorgaans veel glas bevatten, waardoor de hoeveelheid daglicht in de woning vaak aanzienlijk schijnt. De schuifpui biedt daardoor goede mogelijkheden, je creëert als het ware een soort inpandig terras waarin het heerlijk toeven is. Lekker genieten van de zon in je eigen huis, terwijl je tegelijk ook gewoon beschermd bent tegen weer en wind. Met een schuifpui combineer je het beste van twee werelden. Ze zijn bovendien relatief simpel te plaatsen en verkrijgbaar in vele varianten.

Optie 2: de veranda

Misschien is de veranda niet direct een voor de hand liggende keuze als je streeft naar meer lichtinval in huis. Immers, veranda’s zijn eerder een verlenging van je woning aan de tuinzijde, waardoor er in huis zelf niet veel verandert aan de lichtinval. Toch noemen we deze optie nadrukkelijk, omdat je met een veranda aan je huis veel sneller geneigd bent om nieuwe leefpatronen aan te nemen. Je zult een deel van de tijd van je nieuwe veranda willen genieten en daardoor breng je er dus meer tijd door. De lichtinval elders in huis is dan opeens minder van belang.

Optie 3: de dakkapel

Een dakkapel plaatsen biedt volop mogelijkheden om van een stoffige, donkere zolderruimte met een bedompte atmosfeer een mooie, lichte woonruimte te maken die je als kantoor of extra slaapkamer kunt gebruiken. In tegenstelling tot plaatsing van een dakraam zorg je er met een dakkapel voor dat niet alleen de lichtinval beter geregeld is, maar dat ook de ruimte aanzienlijk wordt vergroot. Daardoor heb je meer plek voor je spullen, zonder dat je er meteen een benauwd gevoel bij krijgt.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details