Platform over licht en verlichting
Projecten

Onopvallend aanwezig

etap-foto-2-kopieren-1

2 mei 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Ongeveer een jaar geleden opende een geheel nieuw crematorium in Lommel de deuren. Een officiële openingsplechtigheid en een opendeurdag luidden de start van de exploitatie in. Crematorium Stuifduin wil – naast een plek om afscheid te nemen – ook een ontmoetingsplaats zijn voor nabestaanden, rouwende families, toevallige passanten en bezoekers.

Het crematorium is een pareltje geworden: een langgerekt complex dat nu nog opvalt, maar op termijn zal versmelten met het omringende landschap. “De natuur treedt op als een troostende arm om de schouder”, klinkt het. “Crematorium Stuifduin is een gebouw uit de duizend en een enorme vooruitgang voor de regio. Inwoners van Noord-Limburg moeten niet langer verre verplaatsingen tot zelfs Turnhout en Hasselt maken om afscheid te nemen van hun dierbaren. Een eigen crematorium dat aansluit op de aanpalende begraafplaats van Lommel vult dus een enorm hiaat op.” ETAP verzorgde de noodverlichting in het gebouw, een realisatie van a2o architecten.

Serene armaturen

Het complex bestaat uit drie volumes: een crematie-, een afscheids- en een horecagedeelte. “In alle representatieve ruimtes is onze noodverlichting aanwezig”, aldus Michaël Joris van ETAP. “Onopvallend aanwezig, zodat onze armaturen niet als storend worden ervaren. Doorheen het hele gebouw zetten we armaturen met dezelfde designtaal in. Sereen, zoals de omgeving het vereist. We kloppen onszelf op de borst dat we steeds de hoogste kwaliteit nastreven. Dankzij een helderheid die over het hele vlak gelijk is, garanderen we betere lichtprestaties dan de norm voorschrijft. Zo zijn onze armaturen steeds, indien nodig uiteraard, perfect zichtbaar.”

ETAP

Noodzakelijk kwaad

Noodverlichting mag dan wel belangrijk zijn, soms wordt het nog aanzien als een ‘noodzakelijk kwaad’. “Design is altijd belangrijk geweest, ook bij noodverlichting”, beaamt Michaël Joris. “Onze armaturen moeten immers gezien worden, we kunnen ze niet zomaar ergens verstoppen. Ook hier blijven we continu aan werken zodat we steeds heel fijne, gestileerde armaturen kunnen voorstellen met daarenboven topkwaliteit qua lichtprestaties. Design en licht gaan hand in hand. We beseffen dat daar een prijskaartje aan vasthangt. Onze armaturen zijn zelden de goedkoopste per eenheid. Maar doordat we qua lichtprestaties de hoogste kwaliteit nastreven zijn er vaak minder armaturen nodig om hetzelfde resultaat te bekomen, met daarenboven de garantie op veel branduren en een minimum aan onderhoud. Dit betekent dat we in projecten steeds competitieve offertes kunnen voorleggen. ETAP wil een partner zijn met een langetermijngarantie. Dat bekomen we enkel door voortdurend te streven naar de beste lichtprestaties en design.”

Nominatie

Begin dit jaar maakten de Europese Commissie en de Fundació Mies van der Rohe de 383 projecten bekend die meedingen naar de EUMiesAward19. Deze prijs wordt ook wel de Nobelprijs voor de architectuur genoemd. Ook Crematorium Stuifduin kreeg een nominatie. De prijsuitreiking gebeurt op 7 mei. De architecten van a2o creëerden rond het project en de nominatie een boek ‘Statie Stuifduin’.

Crematorium Stuifduin werd eveneens opgenomen in het jaaroverzicht van www.architectura.be, een Belgische portaalsite voor architectuur. In het lijstje met de meest spraakmakende projecten van 2018 ontdekten we Crematorium Stuifduin naast onder meer het grondig gerenoveerde Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, het gloednieuwe ziekenhuis AZ Sint-Maarten te Mechelen en het nieuwe stadhuis van Hasselt.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details