Platform over licht en verlichting
Projecten

Ook buiten sfeer en gezelligheid

tuin-terras-foto-1-kopieren

4 april 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

We brengen hoe langer hoe meer van onze tijd buitenshuis door. Daarom willen we graag, naast een passende verlichting binnen, ook deze van buiten aanpakken. Een sfeervol verlichte tuin zorgt immers voor een aangename setting terwijl verlichting langs een oprit of tuinpad de richting aangeeft. Een belangrijke regel die zowel voor binnen als buiten geldt: maak eerst een goed verlichtingsplan op.

Functionele verlichting, sfeer- en accentverlichting: een goed verlichtingsplan integreert deze drie types van verlichting. Zomaar lukraak in de tuin wat armaturen plaatsen, levert niets op, wel integendeel.

Drie functies

Meer en meer mensen zien een terras en een tuin als een uitbreiding van een woning. Extra kamers zeg maar. Ze willen dan ook het comfort en de sfeer van binnen doortrekken naar buiten. We zitten immers niet gewoon buiten, we koken er, we eten er, de kinderen spelen er, we werken in de tuin en zoveel meer. Een ‘perfecte’ buitenomgeving verhoogt daarenboven de waarde van een eigendom.

Delta light

Met verlichting achteraan in de tuin lijkt deze groter.

 

De verlichting buiten, zowel rond een privé­woning als bij een publiek gebouw, heeft drie functies: het verlengt de tijd die we buiten doorbrengen, het verhoogt het comfort en de veiligheid en het benadrukt het aanwezige artistieke, architecturale en plantaardige erfgoed. Lichtontwerpers hebben de mogelijkheid te spelen met de schaduw die planten en andere elementen in een tuin veroorzaken.

Enkele tips

Voorzie steeds de bekabeling wanneer een nieuwe tuin of buitenomgeving wordt aangelegd, zelfs in het geval dat de armaturen pas later worden aangesloten. Noteer ook steeds waar de kabels juist liggen, zo voorkom je eventuele problemen later. Altijd handig is om functionele verlichting, sfeerverlichting en accentverlichting elk op een apart circuit aan te sluiten. Dat biedt de mogelijkheid ze onafhankelijk van elkaar te bedienen. 

Functionele verlichting is nodig bij bijvoorbeeld de voor- en achterdeur, een garage of een berging. Het belichten van treden van een trap en eventuele niveauverschillen voorkomt ongelukken, maak ze goed zichtbaar. Tuinen lijken groter wanneer achteraan een lichtpunt staat. Ook aangepaste verlichting langs paden zorgt, naast de oriëntatie, voor dieptewerking.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details