Platform over licht en verlichting
Nieuws

Poëtisch lichtspel

bert-demasure_zumi-icicle-print09-kopieren

10 december 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Eén ding is duidelijk. We willen van onze woning, en bij uitbreiding onze tuin, een oase van rust maken. Staycation of niet, de wil om te investeren is er. Enter Zumi dat met Icicle een poëtische eyecatcher voor de tuin introduceert.

Zumi geeft een opvallende en poëtische naam aan haar nieuwste telg, een naam die verwijst naar een prachtig winters natuurfenomeen. Icicle is namelijk het Engels voor ijspegel. “Valt er licht op zo’n strakke en mooi gevormde ijspegel, dan kan je genieten van een schitterend lichtspel”, vertelt Tony Decavele van Zumi. “Onze Icicle zorgt eveneens voor een prachtig licht, de naam past dus perfect bij onze nieuwste tuinverlichting.”

Anatomie

Bekijken we de Icicle van naderbij, dan zien we het volledig waterdichte voetstuk, met daarin alle elektronica, de ledmodule en de reflector. Daarop monteert Zumi een massief gegoten plexi buis die eindigt, uiteraard, in een kopstuk. Dat kopstuk kan, indien gewenst, vervangen worden door een reflectorschijf die ervoor zorgt dat de ijspegel niet alleen verlicht is, maar het licht ook in een bepaalde richting wordt geprojecteerd. Ook beschikbaar, een mantel die als een jas rond de ijspegel kan worden gedrapeerd en die ervoor zorgt dat het licht in een bepaalde richting schijnt (en dus ook in de andere richting wordt afgeschermd). Deze mantel is makkelijk te roteren indien nodig .
Aangezien de ledmodule zich in het voetstuk bevindt, schijnt het licht dus naar boven. “Dankzij een speciale lichttechniek en de transparantie van de ijspegel geraakt het licht moeiteloos tot boven”, legt Decavele uit. “Qua lichtkleur is veel mogelijk: monochroom licht tussen 2400 en 6500K. Daarnaast zijn ook Icicles beschikbaar met een regelbare lichtkleur van 1800K tot 16000K inclusief RGB. De voet krijgt de Forest-kleur zodat deze perfect in de natuur opgaat. Andere kleuren voor het voetstuk zijn beschikbaar op aanvraag. En Zumi zou Zumi niet zijn moesten er geen maatwerk Icicles mogelijk zijn.”

Spelen met licht

De ijspegel zelf. Het massief gegoten plexi leent zich perfect tot buitengebruik. “Geen last van uv, regen, wind, koude of warme temperaturen”, somt Decavele op. “Vandaag zijn twee hoogtes standaard beschikbaar: 1220 en 1820 millimeter. Een Icicle van 2420 millimeter hoog zit in de pijplijn. De ijspegel zelf is beschikbaar in een volledig heldere en doorzichtige versie of eentje met een matte zijde. Deze laatste versterkt nog meer het visueel aspect. Het kopstuk is, bovenaan, het eindpunt van de ijspegel. Zoals gezegd kan deze ingewisseld worden voor een reflector die een extra lichtspel toevoegt aan het armatuur. Het standaard kopstuk bevat bovendien een reflector die het licht op zijn beurt naar beneden weerkaatst.

Een reflector bovenaan projecteert het licht daar waar je het wil.

 

Opties

Voor zowel het voetstuk, de mantel als de kop voorziet Zumi alternatieven op de standaardconfiguratie. Zoals hierboven al vermeld kan het kopstuk vervangen worden door een reflector die, naar wens, het uitgestraalde licht in een bepaalde richting projecteert. Ook de mantel die rond de ijspegel komt, werd hierboven beschreven. Daarnaast kan een voetplaat van 25 kilogram gekozen worden, extra stevigheid en gewicht wanneer de Icicle op een terras wordt gezet.

“Dankzij Covid zijn veel mensen beginnen nadenken over hun woning en de tuin en groeide de wens om hierin te investeren”, besluit Decavele. “Het gaf ons bovendien voldoende tijd om de Icicle uitvoerig te testen. Gedurende vier maanden plaatsten we Icicles bij ons buiten, in weer en wind. Ze doorstonden de testperiode met vlag en wimpel.”       

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details