Platform over licht en verlichting
De Pen

Sign for the future

de-pen-rik-vereecken-credit-holy-shot-photography-kopieren

7 mei 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Helemaal onbesproken is het initiatief niet. Zo vinden sommigen dat de industriële partners niet kunnen. Maar de doelstellingen zijn duidelijk. Ook wij (en dat mag je letterlijk nemen, zowel als byNUBIAN als Groen Licht Vlaanderen) ondersteunen dit initiatief.

Zijn we dromers? Misschien wel, want een droom druist soms in tegen trends, heersende opvattingen, economische en politieke realiteit,… Maar dat betekent niet dat dromen voor de nachtelijke uren zijn. Integendeel: dromen zijn er om gerealiseerd te worden! Het gekrakeel deed me onwillekeurig terugdenken aan de zogeheten derde fase van de filosoof Schopenhauer: algemene aanvaarding van een nieuw idee waarbij in eerste fase gelachen wordt (in deze om de naïviteit), daarna fel bestreden en tot slot algemeen aanvaard wordt.

Ook de verlichtingssector kan hier een grote rol in spelen, zowel binnen als buiten het gebouw. Gebouwen zijn goed voor 40 procent van alle energiegebruik. De led heeft een ware revolutie met zich meegebracht qua verbruik. Zo goed dat men zich wel eens afvraagt wat de impact van een regelsysteem hierop nog is. Wel, dit is nog behoorlijk. Afgezien van het feit dat ’s nachts licht zien branden in een verlaten gebouw de perceptie opwekt van energieverspilling, hoe energiezuinig ook.

We treden met een rotvaart een geconnecteerde wereld in en ook verlichting zal hier een grote rol gaan spelen. Meer zelfs: gezien verlichting alomtegenwoordig is, kan het daardoor de uitgelezen thuishaven zijn voor allerlei extra sensoren die de noodzakelijke data aanleveren voor energie – en facilitair beheer. Geconnecteerde verlichting biedt veel mogelijkheden naar optimalisatie van ruimtegebruik, energiebesparing, comfortverbetering, monitoring van de installatie, en zo meer.

Ook buiten het gebouw is dit het geval, denken we hierbij aan openbare verlichting die informatie kan aanleveren voor een interactief parkeerbeleid, verkeersstromen, opvolgen van vervuiling en fijnstof, de beste fietsroutes van het moment, en ga zo maar door.

En dat veel van bovenstaande zaken reeds mogelijk zijn, werd duidelijk op een recente studiedag Groen Licht Vlaanderen in Gent. Verschillende experten vanuit KU Leuven, UGent en enkele clusterleden lieten hun licht schijnen op de verschillende hete hangijzers van de geconnecteerde verlichting. Twee van de belangrijkste uitdagingen zijn ongetwijfeld veiligheid en interoperabiliteit.

En neen, die ene, ultieme standaard zal er niet komen. Al kunnen daar nog wel wat stappen gezet worden en zullen er nog wel enkele verdwijnen. We kunnen ons wat dat betreft spiegelen aan de USB-C standaard. Een daadwerkelijk interoperabele oplossing voor niet alleen energievoorziening van apparatuur tot 100 watt (laptop, smartphone, tablet, beeldscherm,…) maar ook data-uitwisseling. En dan nog eens altijd dezelfde connector. Het kàn dus.

Dit geschreven zijnde: u tekent toch ook?

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details