Platform over licht en verlichting
Thema's & Specials

Special editions in een feestjaar

foto-1-louis-poulsen-kopieren

22 oktober 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het is 125 jaar geleden dat de bekende Deense ontwerper Poul Henningsen werd geboren. Henningsen was van vele markten thuis: schrijver, criticus én ontwerper. Hij zorgde voor enkele opmerkelijke armaturen die in de design- en de verlichtingswereld hoog aangeschreven staan.

Henningsen werkte zijn hele leven lang samen met de eveneens Deense fabrikant Louis Poulsen, een samenwerking die van start ging in 1924. En een samenwerking die tot vandaag de basis vormt van het DNA van Louis Poulsen. Henningsen had namelijk veel aandacht voor ‘het juiste licht’ en belangrijke facetten als structuren, schaduwen, verbinding en kleurweergave. Het mag dan ook geen toeval zijn dat in dit feestjaar Louis Poulsen uitkomt met nieuwe versies van enkele klassiekers van Henningsen.

PH 5 Mini, één van de klassiekers van de hand van Poul Henningsen.

 

Icoon in de oorspronkelijke kleur

Henningsen ontwierp in 1958 wellicht zijn bekendste armatuur, de PH Artichoke, speciaal voor het Langelinie Pavillonen restaurant in Kopenhagen. Hij koos toen voor een combinatie van koper en roos aan de binnenkant van de ‘bladeren’. Ter ere van de verjaardag van Henningsen brengt Louis Poulsen een hedendaagse versie uit die qua afwerking een exacte kopie is. De laagjes ‘bladeren’ zijn zo gepositioneerd dat de lichtbron steeds verborgen blijft en er geen verblinding ontstaat. Bovendien strooit de PH Artichoke op deze manier een zacht licht in de ruimte. De pendelarmatuur schept dankzij haar elegante uiterlijk meteen een leuke sfeer en wordt daarom regelmatig ingezet in lobby’s van hotels, in restaurants, maar ook in woon- en eetkamers in private woningen.

Poul Henningsen bij zijn meest bekende designs.

 

Klassieker in een nieuw jasje

Ook de bekende PH 5 en PH 5 Mini krijgen ter ere van dit feestjaar een heruitgave bij Louis Poulsen. De fabrikant brengt van beide modellen een versie die koper met wit combineert. Niet in de oorspronkelijke afwerking dus, wel de eerste keer dat beide armaturen met koper worden vervaardigd. Deze herdenkingsversie voegt zich bij de speciale edities die vorig jaar werden gelanceerd. Toen vierde Louis Poulsen immers de 60ste verjaardag van deze armaturen. De warme, spiegelachtige koperen afwerking reflecteert mooi de omgeving zodat de pendelarmaturen een visueel aantrekkelijke, elegante en sculpturale toevoeging aan een kamer zijn, of het licht nu brandt of niet. De metaalachtige tinten creëren een dynamisch spel dat elke ruimte tot leven brengt. Henningsen werkte onvermoeibaar aan armaturen waarbij geen verblinding optreedt, met de PH 5 als mooi uitgewerkt voorbeeld.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details