Platform over licht en verlichting
Nieuws

Tips voor het ophangen van verlichting

light-bulb-1209491_1920-kopieren

14 april 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Je zult vast wel eens een keer een lamp hebben moeten ophangen en aansluiten. Waar dat voor de één een makkelijke klus is, kan dat voor de ander vrij ingewikkeld zijn. Want waar moet je nu allemaal aan denken? En hoe zorg je ervoor dat de lamp veilig wordt opgehangen? In dit artikel vertellen we je stap voor stap hoe je een lamp op moet hangen, zodat er geen installateur aan de pas hoeft te komen!

Lamp bevestigen aan gipsplaat of betonnen plafond

Heb je een gipsplaten plafond? Niet elk type lamp kan hieraan worden opgehangen. Een gipsplaat kan niet veel gewicht dragen, wat betekent dat een zware lamp niet aan de gipsplaat zelf maar aan een dwarsbalk moet worden opgehangen. Zo voorkom je dat de lamp naar beneden kan vallen. Een plafonnière is vaak licht van gewicht en kan daarom prima worden opgehangen aan een gipsplaten plafond. Een betonnen plafond kan over het algemeen wat zwaarder gewicht dragen, wat betekent dat je hier wel makkelijk een wat zwaardere lamp aan op kunt hangen. Heb je een heel hoog plafond? Maak dan gebruik van een kamersteiger voor binnen in plaats van een eenvoudige trap. Hiermee kun je niet alleen op de juiste hoogte komen, maar heb je ook meer bewegingsruimte.

Stappen voor het ophangen van een lamp

Hoe hang je nu stapsgewijs een lamp op? Wij leggen het je hier uit.

Stap 1

Begin met het lezen van de instructies die vaak worden geleverd bij de lamp. Hierin wordt vermeld hoe de lampen en draden moeten worden bevestigd.

Stap 2

Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen bij de hand hebt, nog voordat je de lamp gaat ophangen.

Stap 3

Regel een goede trap, zodat je prettig kunt werken. Bij een heel hoog plafond kun je beter gebruik maken van een kamersteiger.

Stap 4

Zet de stroom uit van de groep waar je de lamp gaat ophangen. Weet je niet zeker bij welke groep de lamp hoort? Schakel dan de hele groepenkast uit.

Stap 5

Kijk goed naar het schema dat bij de lamp geleverd wordt. Zo weet je precies hoe je de lamp juist moet bevestigen en welke draden je daarvoor nodig hebt.

Stap 6

Controleer de bedrading van het plafond of de wand, vooral op de plek waar je de lamp wilt gaan bevestigen.

Stap 7

Zorg ervoor dat een hanglamp altijd wordt bevestigd aan het haakje uit de plafonddoos.

Stap 8

Soms wordt er een ijzeren frame geleverd bij de lamp. Is dat bij jou ook het geval? Hang de lamp dan daaraan op. Vaak worden ook voor het bevestigen van het frame instructies meegeleverd. Volg deze juist op.

Stap 9

Om alle draden veilig met elkaar te verbinden, heb je een kroonsteentje nodig. Zorg ervoor dat je die ook bij de hand hebt.

Stap 10

Het is belangrijk, voor de veiligheid, om ervoor te zorgen dat de draden elkaar niet kunnen raken wanneer de lamp eenmaal is geïnstalleerd.

Stap 11

Hangt de lamp eenmaal? Check dan nog een keer voor de zekerheid of deze stevig hangt.

Stap 12

Tot slot kun je de eventuele zichtbare kabels wegwerken met bijvoorbeeld een kabelgoot.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details