Platform over licht en verlichting
Nieuws

Uitgekiend lichtplan ondersteunt ruimtelijk gevoel

kreon-2-io-architecten-visby_jonathan-toye_25-kopieren

9 december 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Thuiskomen in een lichtovergoten appartement aan zee: het gevoel dat de eigenaars van deze grondig gerenoveerde stek in Knokke-Heist mogen ervaren. Het appartement uit 1995 werd volledig gestript en voorzien van alle mogelijke hedendaagse technieken. Voor het lichtplan deed men beroep op kreon, ontwerper van architecturale verlichting en gespecialiseerd in professioneel lichtadvies. Het resultaat: een uitgebalanceerde verlichting die sfeer en functionaliteit weet te combineren en, samen met de architecturale ingrepen, het ruimtelijk gevoel hier verder ten goede komt.

Ook in de residentiële markt wint een goed lichtplan gestaag aan belang. Wie vandaag investeert in architectuur en interieur kan haast niet meer zonder de juiste verlichting op de juiste plek. Omdat kreon altijd vanuit het architecturale ontwerp start, gaan de specialisten steeds in dialoog met de architect – in dit geval IO Architecten – met wie ook hier een perfecte tandem werd gevormd. Kreon staat trouwens niet alleen voor architecturale en kantoorverlichting, maar ook voor functionele oplossingen met koelplafondsystemen, akoestiek- en audiosystemen. Samengevat: een totaalaanbod aan functionele comfortoplossingen die het nieuwe eigentijds wonen definiëren.

De spiegelende wand in de keuken komt het ruimtegevoel ten goede.

 

In de beperking toont men zich meester

Verlichtingsspecialist kreon stond hier voor een uitdaging. Het aantal voedings- en lichtpunten vanuit het plafond was beperkt en mocht, omwille van voorschriften, niet verder worden uitgebreid. Maar in de beperking toont men zich meester. Virginie Vral, Lighting Consultant bij kreon: “Er werd naar creatieve maar adequate oplossingen gezocht. We opteerden voor meer wandmontage, ook gebruik makend van armaturen die je niet meteen aan de muur zou verwachten.” Het resultaat is een uitgebalanceerde verlichting die het ruimtelijk effect in het appartement ten goede komt. Dit ruimtelijk gevoel was een van de uitgangspunten bij de renovatie, net als het benadrukken van het zicht op zee. Dit gebeurt onder meer door het gebruik van spiegels die niet alleen het unieke uitzicht maar ook de verlichting reflecteren en extra kracht bijzetten. 

Behoefte aan kwaliteitsvolle architectuurverlichting

Door de evolutie van techniek, technologie en de moderne architectuur heeft verlichtingsdesign de laatste jaren alleen maar aan belang gewonnen. De behoefte aan kwaliteitsvolle architectuurverlichting stijgt navenant. En dat is waar kreon, met minimalistische armaturen en uitmuntende lichttechniek, in de picture komt. Hier ging men voor een selecte combinatie van witte toestellen, met onder meer het kreon side in-line armatuur dat vlak in de wand geïntegreerd werd. Verder noteren we de kreon holon directional, een inbouw-, opbouw of railspot die 360° gedraaid kan worden. Virginie Vral: “In dit geval kozen we voor een railmontage, met een track die de diepte van het appartement accentueert. Bovendien garandeert dit 48 Volt inbouwprofiel voldoende flexibiliteit en kan de positie van de armaturen worden aangepast, mocht dit in de toekomst nodig blijken.”

De 48 Volt inbouwrail met kreon holon directional spots accentueert de diepte van het appartement.

 

Tools of light

Als pionier op het vlak van architecturale verlichting is het aanbod van kreon steeds in evolutie. Blikvanger in de nieuwe collectie is kreon kagi: een profielsysteem dat modulair opgebouwd kan worden met cilinder- en kubusvormige armaturen. Het is een collectie voorzien van hoogperformante optieken, ontwikkeld in samenwerking met Bartenbach Lichtlabor, die garant staan voor nog meer comfort, een hogere efficiëntie en een overtreffend architecturaal designgehalte. Naast het nieuwe profielsysteem omvat het gamma tal van nieuwe downlight oplossingen, met nieuwe varianten en accessoires. Doorheen de volledige collectie respecteert kreon altijd de discrete positie van de lichtbron. Ledlicht dat een aangename warmte creëert en waarbij onaangename lichtverblinding uit den boze is.          

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details