Platform over licht en verlichting
Spotlight

Verlichtingsindustrie 4.0 van start

verlichtingsindustrie-4.0-foto-2-kopieren

21 november 2018 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De leden van de stuurgroep Verlichtingsindustrie 4.0 kwamen voor het eerst samen tijdens ‘LICHT verteer- baar’, een verlichtingsevent georganiseerd door Groen Licht Vlaanderen. Met het project Verlichtingsindustrie 4.0 willen de uitvoerders – de kennisinstelling Sirris en het Laboratorium voor Lichttechnologie – nieuwe productietechnologieën voor de verlichtingssector uitwerken.

Verlichtingsindustrie 4.0 is een VIS-project (Vlaams Innovatie Samenwerkingsverband) waarin verschillende partijen de handen in elkaar slaan met als doel bedrijven met een beperkte eigen R&D-capaciteit te ondersteunen. Concreet wil de stuurgroep met Verlichtingsindustrie 4.0 een nieuwe productietechnologie introduce- ren in de verlichtingsindustrie. Niet zomaar een nieuwe productielijn: eentje die in staat moet zijn kleine series te vervaardigen op een kosteneffici- ente wijze, geïndividualiseerde oplossingen aan te bieden zonder al te grote meerkost én een ver- beterde functionaliteit te bereiken. In dit project zal op de nieuw ontwikkelde productielijn een opbouwspot gemaakt worden.

sirris

Het doel van dit VIS-project is de creatie van een pilootlijn waarmee een kleine reeks opbouwspots zal worden geproduceerd.


Projectinhoud
De eerste stappen in het twee jaar durende VIS- project zijn reeds gezet. Sinds mei van dit jaar zijn onderzoekers aan de slag om een aantal productietechnologieën uitvoerig te bestuderen. Sommige daarvan zijn al in gebruik, andere nog niet. De onderzochte technologieën zijn additive manufacturing, lasertextureren, precisiefrezen en cobot ondersteunde assemblage. Ook de thermi- sche en optische componenten worden, net als de behuizing, aangepakt. Het uiteindelijke doel van Verlichtingsindustrie 4.0 is een automatise- ring van de assemblage die moet uitmonden in de creatie van een generieke pilootlijn.

Thermische component
Het thermische element van de opbouwspot zal door Sirris volledig opnieuw worden ontworpen. Dit doet het bedrijf met behulp van thermische simulaties. Het resultaat zal naar alle waarschijn- lijkheid een thermisch element zijn in een unieke, misschien zelfs een ietwat rare, vorm die uitslui- tend met een 3D-printer kan worden gemaakt. Maar aan die unieke vorm zullen unieke eigen- schappen gekoppeld zijn. “De bedoeling is uiter- aard om het thermisch element zo compact en licht mogelijk te houden”, benadrukt Olivier Malek van Sirris. “We denken naast de thermische eigenschappen ook aan het esthetisch aspect en of het element effectief geproduceerd kan wor- den.” Het stopt niet bij het ontwerpen alleen. De nodige tests zullen worden uitgevoerd, net als een grondige analyse van de testresultaten met daarbij een vergelijking tussen de testresultaten en de gesimuleerde resultaten.

sirris

“Verschillende productietechnologieën zullen worden onderzocht en gefinetuned.”


Freeform
Verlichtingsindustrie 4.0 zal uitmonden in een kleine reeks van een nieuw ontworpen opbouw- spot. Het Laboratorium voor Lichttechnologie ontwikkelt de optische componenten ervan. Het resultaat zijn perfect op maat gemaakte stralingspatronen, met behulp van Freeform lenzen. Vijf mogelijke stralingspatronen werden tijdens de stuurgroepvergadering getoond en meteen was duidelijk wat de mogelijkheden van deze lenzen zijn. Ook zal het Laboratorium voor Lichttechnologie enkele productieopties bekij- ken, met de bedoeling zo kost- en tijdsefficiënt mogelijk te werken.

Pilootlijn
Alle partijen binnen een VIS-project hebben uiteraard de nodige verwachtingen van elkaar. Het is immers de bedoeling dat iedereen sa- menwerkt om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Sirris en Laboratorium voor Lichttech- nologie werken samen om aan het einde van de rit een innovatieve productietechnologie te kun- nen voorstellen in een pilootlijn. Alle compo- nenten en productietechnieken worden hierin samengebracht waarna overgegaan wordt tot de productie van de ontworpen opbouwspot. Doorheen het project zullen de leden van de stuurgroep op regelmatige basis worden gecon- sulteerd. Het VIS-project Verlichtingsindustrie 4.0 loopt tot mei 2020.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details