Platform over licht en verlichting
Spotlight

Vijf dagen designfeest

interieur-pano-beeld-op-twee-paginas

21 november 2018 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

De Biënnale Interieur vierde zijn 50e verjaardag. In 1968 vond de eerste editie plaats met als doel de veranderingen in het hedendaags design en interieur op de kaart te zetten. Dit zou getoond worden aan professionelen én aan het grote publiek, een stijlbreuk met de andere grote beurzen van die tijd.

Vijftig jaar later blijkt het idee om design te combineren met culturele en commerciële elementen een succesformule. De Biënnale Interieur is uitgegroeid tot een vaste afspraak in de designkalender, al werden voor deze editie een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo werd de duurtijd teruggebracht van tien naar vijf dagen, wat een compacte maar sterke inhoudelijke beurs opleverde. De Interieur Awards, de keuze voor een Designer of the Year (dit jaar Frederik Delbart) en de uitbreiding naar de stad bleven bestaan. Hieronder een kort verslag van onze verlichtingsontdekkingen.   


Iconisch en gedrurfd
Naast de gekende technische architecturale verlichting werkt Delta Light ook aan expressievere designs. Het resultaat zijn enkele gewaagde nieuwe vormen, afwerkingen en kleuren.

Biënnale Interieur

Beeld: Delta Light

Een opvallende verschijning op de stand van Delta Light was Punk. De Punk-spot werd in 2017 geïntroduceerd als deel van de XY180-collectie. Het oppervlak van de armatuur bestaat uit stalen pinnetjes die heel verfijnd ogen in combinatie met licht. Delta Light breidde het punkontwerp, vooral geassocieerd met muziek en mode, verder uit naar een volledig nieuwe reeks met diverse kleuren en toepassingen. Van pendelarmaturen, tot wand-, plafond- en trackverlichting.


Five days of blossoms
Elke editie opnieuw komt de vraag: “Wat heeft Modular dit keer in petto?” Het antwoord voor dit jaar: een stand die Japanse elementen mixt met de gekende out-of-the-boxmentaliteit van Modular.

Biënnale Interieur

Beeld: Alexandre Van battel

Modular onderstreepte het belang van licht in een setting die geïnspireerd werd door Hanami, de korte periode waarin de bloesems van de Japanse kerselaar openbloeien. Vandaar ook de slagzin van de deelname: Five days of blossoms. In het ‘traditionele’ gedeelte van de stand werden de nieuwkomers voorgesteld, met een hoofdrol voor Pista, een dunne, magnetische rail (verkrijgbaar in 1,2 of 3 meter, in wit of zwart). Pista is volledig aanpasbaar, zowel qua lengte als qua configuratie.


Overal een mediterraans gevoel
Costa zorgt niet alleen voor licht op een terras of een patio, het sfeertje van het Middellandse Zeegebied krijg je er gratis bij. Costa is een opvallende nieuwkomer bij Wever & Ducré.

Biënnale Interieur

Beeld: Wever & Ducré

De Spaanse kust, meer bepaald die dichtbij Barcelona: daar lag de inspiratie voor Costa. Een speelse collectie armaturen, inclusief de kleurrijke netten van de Spaanse vissers, is het resultaat. De armaturen zijn flexibel inzetbaar, zowel op de vloer of als pendel komen ze tot hun recht. Costa kan overal worden meegenomen en geplaatst of gehangen dankzij de handige lus bovenaan de armatuur.


Industrieel én residentieel karakter

De Franse designstudio SCMP haalde haar inspiratie voor Dorval op twee heel uiteenlopende plaatsen, nl. bij de lichten langs de start- en landingsbanen van een vliegveld én bij een klassieke kroonluchter. Het resultaat leverde een Interieur Award op.

Biënnale Interieur

Beeld: Arseni Khamzin, Lambert & Fils

Vanuit een verticaal gedeelte vertrekken vier aluminium koppen met elk een ledpaneel. Elke kop kan individueel naar wens worden gepositioneerd om zo licht te brengen daar waar het nodig is. Toch blijft Dorval steeds in balans. Kleine ludieke details, zoals de lus van de kabel, zorgen voor een speels extraatje.


Eén downlighter, veel mogelijkheden
Wat lijkt op een ‘gewone’ inbouwdownlighter, blijkt een heel flexibele en performante krachtpatser te zijn. Meet Unico van de Oostenrijkse fabrikant XAL.

Biënnale Interieur

Beeld: XAL

Unico biedt een oplossing voor elke verlichtingseis. Dankzij de vele keuzemogelijkheden stellen architecten en lichtontwerpers steeds hun unieke armatuur samen. Twee installatiemogelijkheden (trimless of met een dun randje), zeven vormen (vierkant met één, vier of negen reflectoren en langwerpig met twee, drie, vier of zes reflectoren), negen mogelijke reflectoren, drie kleurtemperaturen en drie sturingsmogelijkheden zorgen voor gigantisch veel samenstellingen. Via een online configurator kan iedereen zijn eigen Unico eenvoudig creëren.


Binnen- en buiten-verlichting in koper en glas
Een eerste deelname voor Luminello aan Biënnale Interieur, meer bepaald in het platform The Floor is Yours.

Biënnale Interieur

Beeld: Luminello, Bart Van Leuven

Meer exposure en een groeiende naamsbekendheid in België: met deze concrete doelen nam Luminello voor het eerst deel. Werden aan het publiek getoond: Olly en de nieuwe Lido. Voor Lido vond Sven Algoet van Luminello inspiratie bij de zee en de vogels op het Lido in Venetië. De armatuur wordt vervaardigd uit koper en afgewerkt met een laagje matte vernis of witte verf.


Graphics als afwerking
De Belgische fabrikant Zumi ging aan de slag met graphics als afwerking van een armatuur en toonde enkele creaties. De geboorte van ‘graphic design’.

Biënnale Interieur

Beeld: Zumi

Een opvallende verschijning op de stand van Zumi was Curvy, een modulair verlichtingssysteem voor wand- of plafondmontage. De gebruiker kan zelf een graphic toepassen. Na een inloopperiode met enkel standaardproducten zullen later gepersonaliseerde items gemaakt kunnen worden. Curvy bestaat uit verschillende gebogen elementen en eindstukken die met elkaar gecombineerd worden. Het resultaat van deze werkwijze is steeds een uniek item, maatwerk voor elk project door de gebruikers zelf. Uitgerust met 2700K led, lens 40° en dimbaar.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details