Platform over licht en verlichting
De Pen

Waar blijft de Enlightenment?

rik-vereecken-credit-holy-shot-photography-kopieren

10 november 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

We hebben het in deze rubriek al eens gehad over IoT. Als je kijkt naar onderzoek over de groei van het aantal IoT-apparaten en applicaties zie je enorme verschillen in aantallen en voorspellingen. Zo blijkt ook uit de ‘Hypecycles’ van Gartner. Waar IoT in 2015 zogenaamd op het toppunt van de hype was, is dit nu – vijf jaar later – niet in de zogenaamde slope van Enlightenment gekomen. In weerwil van de voorspellingen.

Verwarrend? Het is een feit dat niemand het eens is over wat het internet der dingen echt betekent. Kijk maar eens rond: je zal geen enkele universele definitie vinden.Is IoT de Peter Pan van de technologie (een technologie die niet volwassen wordt met geheel eigen regels)? De wortels van IoT liggen in embedded computing. Zelfs het eenvoudigste IoT-apparaat moet enige verwerkingscapaciteit hebben. Maar IoT is meer dan een ingebedde processor met toegevoegde draadloze connectiviteit.

Dit is waar een deel van de hype én de strijd om de cijfers begint. (Te)veel technologieën, soorten applicaties en apparaten. IoT evolueerde in korte tijd van een verheven concept naar een heersende realiteit en brengt intelligentie naar apparaten verbonden met internet om vrijwel elk aspect van onze zakelijke en persoonlijke activiteiten te beïnvloeden. Van geconnecteerde verlichting en slimme thermostaten tot weegschalen die zeggen dat we meer moeten bewegen. Althans, ik had er zo eentje thuis. Eerlijk, ik werd er niet gelukkig van, in tegenstelling tot de firma die gratis over de voor mij intieme details als de evolutie van mijn gewicht beschikte. Op een morgen (toegegeven, ik ben geen ochtendmens) heb ik geprobeerd of het toestel ook zo intelligent was om te kunnen vliegen. Het antwoord is neen.

Hoe vaak heb je gehoord dat Internet of Things (IoT) episch wordt – met miljarden verbonden apparaten? En toch is de overweldigende reactie van technische consumenten op dit moment ‘bwah’. Voornaamste reden? IoT moet echte problemen oplossen. Voordat iemand me uitdaagt, ja, ik weet dat IoT voordelen levert in activa-zware industrieën, inclusief fleetmanagement, productie, energie en logistiek. De kwestie die ik heb gaat over IoT-producten voor een breder B2C-publiek.
22 jaar geleden kreeg ik het beste advies ooit voor een productmanager: “Als je het probleem niet kunt omschrijven dat je oplost, voor wie, hoe en tegen welke prijs, heb je geen product.” Voor mij voelt IoT als een verzameling nieuwe verbonden producten, waarvan vele triviale problemen lijken op te lossen.

Oplossingen voor problemen waarvan je niet wist dat je ze had. Gadgets in de categorie leuk om te hebben, in plaats van de must-have. Alhoewel, ik vond mijn weegschaal niet leuk. IoT is geen oplossing, het is een platform. De crux is om eerst aan de klant te denken, niet aan de technologie. Een ‘IOT-ecosysteem’ bestaat namelijk uit enthousiaste mensen, geen chips. IoT voor een zichtzelf-instellend verlichtingssysteem? Daar teken ik voor. Jij ook? 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details