Platform over licht en verlichting
Projecten

Werken in het juiste licht

industrieel-foto-2-kopieren

25 april 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

In een kantoor, een winkel of een bedrijfshal brandt de verlichting langer en meer dan in een woning. En toch lijken we meer aandacht te besteden aan de verlichting thuis. Het licht moet perfect zijn, de armaturen liefst de mooiste van de mooiste. Stilstaan bij industriële verlichting lijkt minder nuttig. Toch kan ook daar aanzienlijk op energie worden bespaard. Om maar te zwijgen over de productiviteit die rechtstreeks beïnvloed wordt door de verlichting.

Industriële ondernemingen hechten steeds meer belang aan goede verlichting. Een moderne installatie biedt dan ook vele voordelen. Zoals bij elk project is bij een industriële omgeving een deskundige lichtplanning opportuun. Het gebruik van de nieuwste technieken en de integratie in een intelligent stuursysteem zullen de operationele kosten doen dalen en bovendien de productiviteit en de bedrijfszekerheid verhogen. Ondernemingen gaan voor hun industriële armaturen steeds vaker op zoek naar toestellen die meer bieden dan enkel normconformiteit, want ook daar moet rekening mee worden gehouden. Ondernemingen zoeken een verlichtingspartner die zich al dan niet specialiseert in industriële verlichting en dan ook, samen met de klant uiteraard, op zoek gaat naar de juiste oplossing in het desbetreffende toepassingsgebied, van productie- en opslaghallen over gangen en trappenhuizen tot grote winkelruimtes en kantoorwerkplekken.

Herkenning

Trilux Signify

Door nauwkeurig in kaart te brengen waar veel ‘verkeer’ is, kan een lichtplan op maat worden opgesteld om maximaal energie te besparen.

 

Ook (moderne) industriegebouwen worden meer en meer attractief in het licht gezet om zo architecturale details te accentueren en hele gebouwen en objecten in de spotlight te zetten. Zeker ’s nachts treedt de gevel van een gebouw dan op als een attractief uithangbord, al dan niet met flexibele kleuraccenten. Verlichting heeft uiteraard een oriënterende functie. Het aanstralen van borden en de ingang biedt bezoekers een helpende hand. Een optimale verlichting van de aanwezige parkeerterreinen is dan weer nodig om de perfecte kijk- en rijomstandigheden te creëren met het oog op de veiligheid van voetgangers en autobestuurders, zeker bij ondernemingen met ploegenarbeid. Wordt het terrein een hele nacht verlicht, dan kies je best voor een intelligente verlichtingsinstallatie die de medewerkers en bezoekers doelgericht over het parkeerterrein zal leiden.

Maak een lichtplan

Een gouden regel die bij elk verlichtingsproject geldt, is de opmaak van een lichtplan. Verlichting is immers een belangrijk aspect wanneer we spreken over productiviteit en veiligheid. Naast een stijgende energiefactuur zijn immers klachten of meldingen over concentratieproblemen een belangrijke trigger om na te denken over een modernisering van de verlichtingsinstallatie. Je contacteert daarom best een specialist inzake het opmaken van lichtplannen. Zij houden rekening met de omgeving (wat gebeurt er in de hal?) en mogelijke factoren die een invloed hebben op de prestaties van de armaturen (stof, hitte, koude, vochtigheid, trillingen, corrosie…). Zijn er hygiëne-eisen? Met al deze zaken wordt rekening gehouden in een lichtplan. Ook kijken de verlichtingsspecialisten naar hoe de ruimte wordt gebruikt. Denk maar aan een magazijn waarbij nauwkeurig in kaart wordt gebracht hoe de medewerkers zich bewegen. Met al deze zaken in gedachten maken de lichtplanners een ontwerp op maat van de klant.

Daglicht waar kan

Trilux Signify

Hou steeds rekening met de specifieke eigenschappen van de omgeving bij het kiezen van de armaturen.

 

Het belangrijkste uitgangspunt bij de strijd tegen een stijgende energiefactuur: gebruik daglicht waar het kan. Het gebruik van daglichtsensoren zorgt voor een optimaal evenwicht tussen dag- en kunstlicht. Deze sensoren meten immers het aanwezige daglicht en sturen op basis daarvan de gekoppelde armaturen aan. Is er voldoende daglicht aanwezig om de werkplekken en andere zones te verlichten conform de gestelde eisen, dan branden de armaturen niet en is er uiteraard geen energieverbruik. Duikt het daglichtniveau onder een bepaalde grens, en is er dus niet voldoende daglicht meer aanwezig, zorgen de sensoren ervoor dat de armaturen automatisch ingeschakeld worden om ‘bij te verlichten’. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details