Platform over licht en verlichting
Openbare verlichting

Zhaga slecht barrieres voor slimme verlichting

naamloos-3-kopieren-2

10 juni 2020 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Abstract

De nieuwe Zhaga smart interface standaard voor straatverlichting maakt straatverlichting toekomstbestendig en eenvoudig aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen in de digitale technologie. De standaard zorgt er voor dat straatlantaarns en sensor/communicatie modules van verscheidene producenten goed samenwerken en slecht hiermee bestaande obstakels voor slimme verlichting.

Deze Zhaga smart interface creëert waarde voor verlichtingsinfrastructuur door connectiviteit en is van groot belang voor de ontwerpers van lichtoplossingen en voor de investeringsbeslissingen van gebruikers, zoals stadsbesturen en nutsbedrijven. De specificatie stimuleert innovatie op het gebied van sensor/communicatie modules en smart city toepassingen.

Inleiding

Zhaga is een open en globaal consortium van bedrijven in de lichtindustrie en ontwikkelt interface standaarden voor componenten van LED armaturen met interoperabiliteit tussen producten van verscheidene bedrijven als doel.

Recent heeft Zhaga zijn visie losgelaten op slimme en geconnecteerde straatverlichting. De resulterende standaard, getiteld “slimme interface tussen straatlaantaarn en sensor/communicatie module” is te vinden in Zhaga Boek 18 en werd gepubliceerd in November 2019. De standaard definieert een smart interface voor een straatlantaarn, en beschrijft zowel de mechanische houder als de communicatie en electrische aspecten. De interface maakt het mogelijk om op eenvoudige, plug-and-play, wijze een sensor/communciatie module toe te voegen aan de lantaarn. De interface is daarmee vergelijkbaar met het bekende USB slot op een computer.

Dit korte artikel beschrijft de visie achter de standaard, de standaard zelf, certificatie voor de standaard, en eindigt met een korte conclusie.

Visie op connectiviteit voor verlichting

De toenemende digitalisatie in veel deelgebieden van onze maatschappij stelt nieuwe uitdagingen voor producenten, voorschrijvers zowel als gebruikers van licht installaties. De lange levensduur van straatverlichting valt erg moeilijk te rijmen met de snelle ontwikkelingen in de digitale techniek. Het verschil in tijdslijnen tussen enerzijds licht-infrastructuur en anderzijds digitale comunicatie en sensor technologie zorgt ervoor dat de licht-infrastructuur een slechts geringe rol speelt bij de ontwikkeling van smart toepassingen en beperkt de oplossingsruimte voor smart city en smart building. Dit zit vooruitgang op deze terreinen in de weg.

Om straatverlichting toch een centrale plaats in smart city te geven, moet zij minimaal aan een aantal criteria voldoen. Vanuit een functioneel oogpunt zal de verlichting de volgende functies moeten kunnen leveren: verbinding maken met het IoT, licht management waaronder zowel licht controle en rapportage van energie en status informatie, en ondersteuning voor niet-licht toepassingen. Vanuit een investeringsoogpunt oogpunt, moet de verlichting toekomst bestendig zijn en eenvoudig aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen in de digitale technologie. Ten slotte dient een oplossing gebaseerd te zijn op standaarden om een vendor lock-in te voorkomen.

Zhaga oplossing

Zhaga heeft deze uitdaging geadresseerd door een nieuwe interface standaard te maken voor straatverlichting. Deze standaard maakt dat straatverlichting voldoet aan bovenstaande criteria en een geweldige ondersteuning biedt voor smart city.

De Zhaga standaard voor slimme straatverlichting definieert een smart interface voor de straatlantaarn, waarbij de interface zowel de mechanische als communicatie en electrische aspecten omschrijft. De specificatie voorziet dat een separate sensor/communicatie module extern toegevoegd kan worden aan de straatlantaarn en ondersteunt plug-and-play. De interface is in die zin vergelijkbaar met het bekende USB slot op een computer.

Straatlantaarns met de nieuwe Zhaga interface kunnen zodoende – in het veld – voorzien worden van nieuwe functionaliteit door het toevoegen van een separate sensor/communicatie module. Zo’n module kan bijvoorbeeld bestaan uit een radio en licht controle mogelijk maken als ook de transmissie van diagnostische en energie data naar een centraal management systeem. In een ander toepassingen bevat de module een of meerdere sensoren. In weer een andere toepassing implementeert de module meer geavanceerde smart city toepassingen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid of milieu.

Certificatie

De Zhaga visie op connectiviteit van verlichting steunt op de interoperabiliteit van straatlantaarns en sensor/communcatie modules van verscheidene fabrikanten.

Om vertrouwen te creeëren in een dergelijke interoperabiliteit heeft Zhaga een certificatie programma gedefinieerd voor zijn standaarden. Het programma wordt uitgevoerd door onafhankelijke test laboratoria. De certifiatie status van producten kan worden geverifieerd middels een publiek toegankelijke database en wordt beschermd door trademarks.

Het logo geeft ook voordelen in de bedrijfsvoering voor eind-gebruikers, maakt het mogelijk producten van meerdere fabrikanten in te passen en stimuleert de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve, toepassingen. Producenten gebruiken het logo in hun produkt marketing. Het logo geeft aan dat het produkt onderdeel uitmaakt van een breder eco-systeem van produkten en hieraan ontleent het produkt extra waarde.

Tot slot

De Zhaga interface maakt een smart straatlantaarn toekomstbestendig en stelt zeker dat zij haar waarde behoudt, ondanks snelle ontwikkelingen in digitale netwerk en sensor technologie en smart city toepassingen. Modules met nieuwe toepassingen kunnen eenvoudig worden geplaatst om oudere modules te vervangen. Een geïnstaleerde basis van straatlantaarns met de Zhaga interface maakt het aantrekkelijk om nieuwe modules te ontwikkelen en stuwt innovatie; innovatie in de module markt voegt extra waarde toe aan de licht installatie. Een certificatie en logo programma creëert vertrouwen in de interoperabiliteit van straatlantaarns en modules van verscheidene fabrikanten.

De Zhaga smart interface standaard voor straatlantaarns, Zhaga Book 18, is gepubliceerd in November 2019. Eerste producten en instalaties zijn thans beschikbaar. In April 2020 heeft Zhaga een slimme interface standaard gepubliceerd voor binnenverlichting, gebaseerd op een benadering vergelijkbaar met die gekozen voor straatverlichting.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Kevin Desender

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Lumenpro netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details