Magazines / Lumenpro 02 2019

Lumenpro 02 2019

Zwart gat

Ik schrijf dit voorwoord terwijl onze Rode Duivels hun wedstrijd tegen Schotland spelen. De laatste match van het seizoen voor de voetbalinternationals. Na een lang seizoen met veel (of voor sommigen wat minder) topwedstrijden komt de vakantie nu wel heel dichtbij. Herken je dat gevoel? Hunker je ook naar een welverdiende vakantie na een druk voorjaar?

Het voorjaar kwam en ging. Nog maar pas wensten we elkaar het allerbeste toe, zowel privé als professioneel, en de eerste belangrijke afspraken kwamen er al aan. Wat was het een leuk en interessant voorjaar! Met nationale en internationale vakbeurzen, met events allerhande en met vele nieuwe producten en verwezenlijkingen. Zo vind je in deze editie van Lumenpro onze nabeschouwingen van Euroluce, Architect@Work en Cebeo Technologie.

De voorbije maanden las ik verschillende interessante berichten, niet per se allemaal over verlichting. Al blijft verlichting uiteraard een passie. Een bericht dat mij is bijgebleven betreft een primeur inzake astronomie. Voor het eerst zijn wetenschappers er in geslaagd een foto te nemen van een zwart gat. Het is meteen een klepper van formaat, althans dat schrijven diezelfde kenners. Een zwart gat is een gebied in de astronomische ruimte waar de zwaartekracht zo sterk is dat niets eruit kan ontsnappen, ook licht niet. Dat astronomen erin zijn geslaagd een foto te nemen hiervan is een huzarenstuk, al is de foto vrij vaag.

De technologische vooruitgang, de kennis die veel wetenschappers ondertussen hebben vergaard en de samenwerking tussen specialisten in verschillende domeinen maken zo’n doorbraak mogelijk. “Dat gaat niet, bestaat niet”. Eén van de weinige uitspraken die ik heb onthouden uit een K3-film, de titel ontsnapt mij bij deze rare kronkel. De boodschap is echter ijzersterk. Wie weet wat mogelijk is, als je er maar in gelooft.

Met deze derde editie van Lumenpro bezorgen we je interessant leesvoer voor die zwoele zomeravonden in binnen- of buitenland. Een lekker drankje in de buurt, aangenaam gezelschap en de batterijen opladen. Ondertussen beginnen wij met de volgende editie van Lumenpro en vallen we niet in het spreekwoordelijke ‘zwarte gat’.

Veel leesplezier!

Tom Rampelbergh

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: